Veće investicije
25

Zvizdić: Naš glavni trgovinski partner ostaje EU

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je privrednike na današnjem Sarajevo Business Forumu da ulažu u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić pozvao je privrednike na današnjem Sarajevo Business Forumu da ulažu u BiH.

Zvizdić je rekao da je Vijeće ministara BiH u protekloj godini radilo na unapređenju poslovnog ambijenta i ekonomske konkurentnosti. On je dodao da je to utjecalo na brojne ekonomske parametre.

Prisutne je upoznao o pozitivnim pokazateljima u protekle tri godine poput značajnog povećanja BDP-a, rasta industrijske i prerađivačke industrije i niske stope inflacije.

Zvizdić je kazao kako su direktne strane investicije povećane za 58,6 posto te da su najveća ulaganja u sektor proizvodnje i bankarski sektor.

Što se tiče vanjskotrgovinske razmjene, on je kazao kako je 2017. godine ukupna robna razmjena iznosila 30 milijardi KM te da je izvoz povećan za 17 posto.

"Naš glavni trgovinski partner ostaje Evropska unija, a nakon nje zemlje CEFTA-e", rekao je Zvizdić.

Dodao je da je trend rasta vanjskotrgovinske razmjene nastavljen i u 2018. godini, što je optimističan podatak koji govori o statusu BiH u regiji i Jugoistočnoj Evropi.

"Vijeće ministara je realizovalo blizu 80 posto reformskih mjera", rekao je Zvizdić s posebnim osvrtom na set zakona o akcizama koji je stvorio uslove za brojne infrastrukturne projekte u našoj zemlji.

Zvizdić je kazao da BiH ostvaruje ogroman porast u dijelu turizma pozivajući privrednike da ulože u brojne bh. sektore.

"Vijeće ministara nastavit će raditi na aktivnostima koje nas približavaju EU”, rekao je Zvizdić.

On je istakao da su u toku finalni pregovori sa Svjetskom trgovinskom organizacijom te se nada kako će oni biti pozitivno okončani do kraja ove godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH na kraju je još jednom pozvao privrednike da ulažu u BiH.