Privreda
7

Žunić: Nedavne poplave su šansa za privredu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tokom nedavnih poplava u površinskom kopu Rudnika "Šikulje“ u Lukavcu potopljeno je oko 5.000 tona opreme, odnosno ključnih bagera za iskopavanje uglja koje je prelila Spreča s 28 miliona kubika vode.

Kako bi se iznašla rješenja za revitalizaciju potopljene opreme, održana je sjednica Odbora Udruženja energetike, rudarstva i industrije pri Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla o temi "Mogućnosti učešća domaćih firmi na revitalizaciji potopljene opreme rudnika "Šikulje“ u Lukavcu kojoj su prisustvovali predstavnici domaćih firmi te predstavnici resornog ministarstva.

Na sjednici je donijet zaključak kojim se predlaže Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla, odnosno Odboru Udruženja da nastavi koordinaciju svih aktivnosti i iznalaženje modaliteta, pogodnog za apliciranje na zahtjeve revitalizacije opreme rudnika Šikulje, koji mogu doprinijeti podizanju konkurentne sposobnosti domaćih firmi.

"Ideja je da nađemo modalitet da budemo konkurentni, odnosno da naše firme dobiju posao na javnim tenderima. S rudnicima i stručnim ljudima iz firmi upravo radimo na tome da nađemo najpogodniju tehnologiju za revitalizaciju opreme u čemu bi učestvovale domaće firme. Interesatno je da je naša prošlost ustvari naša budućnost", rekao je Nurudin Žunić, sekretar Udruženja.

Ističe da su naše domaće firme, dakle firme s današnjeg TK-a područja osamdesetih godina prošlog stoljeća, paralelno gradile dva površinska kopa, Šikulje i Dubrave s po tri miliona tona projektovanog kapaciteta.

Po njegovom mišljenju, preferencijalni tretman domaćeg morao bi u novom zakonu o javnim nabavkama iznositi najmanje 20 posto, kako bi se u okviru javnih nabavki uspjela sačuvati i unaprijediti proizvodnja te radna mjesta za što je inicijativa zvanično upućena Vijeću ministara BiH.

Iako je 20 posto, kako ističe, veliki preferencijal koji bi, generalno, znatno poskupio radove i opremu, ipak to bi bila i svojevrsna ulaganja u očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

"Ova kriza, odnosno nedavna poplava, istovremeno je i šansa za našu privredu. Ne smijem da zamislim da bi neko drugi mogao da dobije ovaj posao. Budući da se procjenjuje da se 50 posto GDP-a u TK-u ostvaruje u energetskom sektoru, izgradnja termoenergetskih blokova, bloka 7 TE Tuzla i u Banovićima, ali i poslovi na revitalizaciji potopljene opreme rudnika Šikulje su uvjeti prosperiteta, ali i suvereniteta na ovim prostorima. Stoga sam uvjeren da će posao na revitalizaciji opreme rudnika Šikulje dobiti naše firme, zbog čega i činimo sve ove napore, u okviru važećih standarda i propisa", naglasio je Žunić.

Za vrijeme crpljenja, dakle odvođenja vode iz novonastalog jezera koje može potrajati, u najboljem, dva ili tri mjeseca, predložit će se tehnologije revitalizacije posebno s obzirom na činjenicu da je određena oprema teška od 500 do 1.000 tona, da se ne može prenijeti, i da se svi radovi na revitalizaciji moraju obaviti na licu mjesta.