"Stabilizacijski zakon"
55

Žuljević: Vlada FBiH želi zaustaviti otkaze, a predlažu mjere po kojima se više isplati otpuštanje

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Predloženi zakon o ublažavanju negativnih posljedica koronavirusa na ekonomiju u Federaciji BiH izazvao je oprečna tumačenja, a posebno su kritični bili iz Udruženja poslodavaca FBiH. Neke nelogičnosti u samom prijedlogu iznio je i zastupnik SDP-a u Domu naroda Aner Žuljević.
Žuljević kaže kako je famozni "Korona-zakon" promašio i radnike i poslodavce, a samim tim izgubio suštinu samog naslova zakona.

"Predlažu zakon da se zaustavi epidemija otkaza mjerama po kojim je isplativije otpustiti radnika nego ga zadržati", kaže Žuljević aludirajući na činjenicu da su sredstva predviđena za subvencioniranje doprinosa manje nego su davanja nezaposlenima na Zavodu za zapošljavanje.

On navodi kako premijer FBiH Fadil Novalić znao naglasiti kako je Republika Srpska ekonomski slabiji dio BiH, "međutim mjere koje donosi RS u smislu podrške radnicima i poslodavcima ispade da su Švicarska za nas".

"Za mart je Vlada RS uplatila doprinose za sve radnike u uslugama koje su odlukama Vlade bile zatvorene, u aprilu će uplatiti osnovnu platu od 520 KM plus doprinose. Prva mjera ih košta 18 miliona, a druga blizu 50 miliona KM mjesečno i Vlada RS će to raditi sve dok traje kriza", navodi Žuljević.