Ruda Glava
29

Zimska atrakcija kod Goražda dobila samo 5.000 KM za čišćenje snijega

Piše: E. A.
Iako je jedno od rijetkih mjesta koje u zimskim uslovima ima što ponuditi posjetiocima iz Bosansko-podrinjskog kantona i šire, planinarski dom Nedim Pilav Jogi na Rudoj Glavi, smješten na jugoistočnim obroncima Jahorine na 1.460 metara nadmorske visine, skoro cijelu zimu je potpuno zatvoren.

Razlog je neprohodan i neošićen put do planine, a u Planinarskom klubu Goražde-Maglić ističu kako su po prvi put od kantonalnih vlasti, odnosno ministarstva privrede dobili sredstva u iznosu od 5.000 KM za zimsko održavanje puta, ali da ih moraju racionalno koristiti.

"Zimska sezona je u jeku, i nama je žao što ovaj dom nije u funkciju tokom cijele godine, ali to jednostavno nije moguće. Ovo je prvi put da smo dobili novac za zimsko održavanje puta, ali riječ je o šest kilometara puta, i zbog velikog snijega on se mora čistiti najmanje dva do tri puta sedmično, a svaki izlazak košta oko 500 KM. Tako da smo odlučili da čistimo put samo kada imamo najavljene neke veće posjete, ili da omogućimo ljudima koji žele planinariti da imaju uslove za zimski pohod na Grebak", kaže Zajko Šovšić, predsjednik kluba.

Već naredne sedmice put do Rude Glave trebao bi biti prohodan, pa tako i moguće posjete domu koji ima kapacitet oko 140 mjesta za spavanje, odličan zimski ambijent u kojem mogu uživati posebno najmlađi.

"Uspjeli smo organizirati doček nove godine u tom ambijentu, a sve drugo ćemo pokušasti s vremena na vrijeme. Velika je šteta što nismo u prilici ponuditi više. Naša djeca imaju škole skijanja na Bjelašnici i Igmanu, ljudi odlaze na skijanje ili sankanje u neka druga mjesta, jer jednostavno mi ne možemo garantovati da će put biti prohodan. Kako ćete bilo šta organizovati ako nemate osnovni preduslov za to, a to je putna komunikacija. Mi smo se trudili da napravimo nešto dobro, da privučemo ljude, trebalo je vrijeme i da sagradimo ovo, i da dovedemo struju, i sve drugo, ali smo nemoćni za nešto više", kaže Šovšić.