Rođendan Kantona
45

Zeničko-dobojski kanton je prvak u izvozu iz BiH, a gubitnik u raspodjeli javnih prihoda

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Dan Zeničko-dobojskog kantona obilježava se na dan Povelje Kulin bana kada je uređena trgovina Bosne i Dubrovnika, a više od 800 godina poslije Zeničko-dobojski kanton lider je u izvozu roba ka Evropskoj uniji i svijetu, a sve zahvaljujući uspješnim poslovnim pričama.

Motiv i želja svih ljudi koji su vodili kanton od njegovog osnivanja cilj je bio stvaranje što kvalitetnijeg okruženja za rad privrede i privlačenje investicija. S razvojem privrede došlo je do uvoza materijala, ali i izvoza finalnih proizvoda i drugih roba koje su Zeničko-dobojski kanton pozicionirale na vrh najuspješnijih kantona u Federaciji BiH, ali i kao teritorije u Bosni i Hercegovini.

Prvi čovjek Zeničko-dobojskog kantona i aktuelni kandidat za gradonačelnika Visokog Mirza Ganić u razgovoru za Klix.ba je kazao da je u ovom kantonu još sredinom prošle decenije pokrenut pionirski programi poticaja u privredi, kao što je podrška osnivanju novih firmi i obrta, subvencioniranje početnih troškova proizvodnih investicija i izgradnje proizvodnih objekata, inovacija i patenata te uvođenje međunarodnih standarda kvaliteta.

“Efekti ovih mjera danas su vidljivi u makroekonomskim pokazateljima Federacije BiH i države BiH, gdje je Zeničko-dobojski kanton visoko pozicioniran na proizvodnim i izvoznim ljestvicama. U novije vrijeme fokusirani smo na jačanje konkurentnosti kompanija kroz podršku uvođenju novih tehnologija, nabavku opreme i edukaciju radne snage, a posebno razvoj poslovnih zona kako bismo stvorili uslove za obimnije privlačenje investicija”, pojasnio je Ganić.

Okosnicu privrede Zeničko-dobojskog kantona čine firme koje su preživjele brojne poslijeratne izazove, tranzicije vlasništva i tržišta te su postale dio velikih svjetskih grupacija kao što su između ostalih: "ArcelorMittal" Zenica, "Mann+Hummel" Tešanj, "Natron Hayat" Maglaj, Tvornica cementa "Kakanj", koje su danas ujedno i na listi najvećih izvoznika u BiH.

“Nova snaga naše privrede su brzorastuće kompanije ‘HIFA’, ‘AS Group’, ‘Prevent’, MI ‘MADI’, ‘OVAKO’, ’Alma Ras’ i mnoge druge. Zahvaljujući u značajnoj mjeri i našim programima podrške, posljednjih godina također bilježimo snažan iskorak u poljoprivredi i peradarstvu, a ZDK je lider u proizvodnji maline, uzgoju i preradi peradi te plasteničkoj proizvodnji”, dodao je Ganić.

Međutim, i dalje su poražavajući podaci da Zeničko-dobojski kanton koji je bogat brojnim prirodnim bogatstvima, ali i proizvodima domaćih fabrika, bilježi veoma velike uvoze između ostalih: žive životinje (koje ne izvozi), meso i mesne prerađevine, mlijeko, mliječne prerađevine i jaja i brojne druge proizvode. Ganić ističe da proizvođači u ZDK imaju šta ponuditi, a da građani uvijek prednost moraju davati domaćim proizvodima.

“Proizvođači iz ZDK-a imaju šta ponuditi tržištu, a najmanje što naši građani mogu uraditi za domaću ekonomiju jeste da prilikom kupovine preferiraju domaće proizvode, koji ni po čemu ne zaostaju po kvaliteti od proizvoda velikih brendova iz inostranstva. To se posebno odnosi na prehrambenu industriju našeg kantona koja je iz godine u godinu sve jača i prisutnija ne samo na domaćem, nego i stranim tržištima. Od kupovine domaćih proizvoda korist ima kompletno društvo - proizvođači, dobavljači, budžeti i fondovi iz kojih se finansiraju ustavne i zakonske obaveze, zdravstvo, školstvo, policija, socijalna zaštita, razvoj infrastrukture”, pojasnio je premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Iako je u nekoliko navrata u Zeničko-dobojskom kantonu boravio premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić koji je svakog puta na sastanku s predstavnicima kantona razgovarao i o raspodjeli javnih prihoda prema kantonima u FBiH, važeći model raspodjele javnih prihoda je nepravedan, posebno prema ZDK i TK.

“Važeći model raspodjele javnih prihoda je nepravedan prema industrijskim kantonima u FBiH, posebno Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, koji godišnje izvozu robe u vrijednosti po 1,4 milijarde KM. Trenutni model nije definiran prema ubiranju prihoda, izvozu i ekonomskom doprinosu, nego se distribucija javnih prihoda vrši prema teritoriji, broju stanovnika i učenika, a odnose dodatno kompliciraju koeficijenti (ponderi) koji prilikom raspodjele nekim kantonima daju mnogo više sredstava nego što im pripada. Procjene su da ZDK svake godine po ovom osnovu gubi između 10 i 30 miliona KM. Zbog toga očekujemo da se što prije postigne saglasnost oko novog modela raspodjele, jer bismo ova sredstva mogli iskoristiti za razvojne projekte, jačanje sektora zdravstva, školstva, sigurnosti, unapređenje standarda zaposlenih u ovim oblasti te jačanje socijalne i boračke zaštite”, zaključio je Ganić.

Svečanost obilježavanja Dana Zeničko-dobojskog kantona bit će upriličena 31. augusta u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici shodno svim važećim preporukama Kriznih štabova FBiH i ZDK.