{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željeznice RS-a za devet mjeseci iskazale novi gubitak od 6,3 miliona KM

F
5.11.2014. u 12:33
5
20
Željeznice RS-a za devet mjeseci iskazale novi gubitak od 6,3 miliona KM
5
Željeznice RS-a za devet mjeseci iskazale novi gubitak od 6,3 miliona KM
Željeznice Republike Srpske (RS) su za devet mjeseci ove godine napravile gubitak u poslovanju od oko 6,3 miliona KM, a što je akumulirani minus ovog javnog preduzeća povećalo na čak 235 miliona KM.
U bilansu stanja i uspjeha za treći kvartal 2014. godine, objavljenom na Banjalučkoj berzi, navodi se da Željeznice RS-a imaju dugorične kredite od 156,2 miliona KM.

Milionske su i kratkoročne obaveze, iz poslovanja, prema radnicima i dobavljačima, navodi se u ovom dokumentu.

Prosječen broj zaposlenih u ovom javnom gubitašu je na kraju mjeseca bio 3.385 i neznatno je smanjen u odnosu na isti period lani.

Za rukovodstvo Željeznica je podatak da je ovogodišnji neto gubitak "samo“ 6.341.119 KM bio razlog da se nedavno pohvale, budući da su prošle godine za isti period iskazali finansijski minus u poslovanju od 8.111.090 KM.

Generalni direktor ovog preduzeća Dragan Savanović je rekao da su Željeznice RS dosad proknjižile i 1.570.000 KM na ime vanrednih troškova usljed poplava, dok se konačan iznos očekuje na završnom računu nakon procjene štete ovlaštenih procjenitelja.

Savanović je istakao da se velikim uspjehom smatra saniranje uništenih pruga Željeznica RS, ponovno aktiviranje željezničkog saobraćaja, kao i to što je nadoknađen dobar dio izgubljenog prijevoza, uslužujući privredu koja je zbog elementarnih nepogoda također bila u vrlo teškoj situaciji.

Vladi RS, odnosno Ministarstvu finansija je upućen zahtjev, na osnovu Zakona o pretvaranju poreskih obaveza u akcije, da se dug prema fondovima zdravstva i penzijskog osiguranja i Poreskoj upravi, u visini od sedam miliona KM glavnice i četiri miliona KM kamata, pretvori u akcije, čime bi se, smatra, Željeznice RS dovele u znatno povoljniju poziciju.

"Od juna redovno izmirujemo svoje obaveze prema radnicima, računajući poreze i doprinose na plaće. Svoje obaveze prema dobavljačima tokom prvih devet meseci 2014. godine također smo uspjeli izmiriti", rekao je Savanović.

Isplaćeni su i troškovi viška sati iz ranijih godina u iznosu oko 290.000 KM, kao i 154.480 KM na ime pomoći za 242 poplavljena radnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: