Privreda
29

Željeznice FBiH uvode transportno ograničenje prema GIKIL-u i Željeznicama RS-a

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine obznanile su kako su prinuđene uvesti transportno ograničenje za svoje komitente i partnere Željeznice RS i GIKIL Lukavac, počevši od 22. novembra ove godine.

Razlozi za uvođenje ovih nepopularnih mjera jesu, kako je saopćeno iz ovog preduzeća, milionska dugovanja koja ove dvije kompanije imaju prema ŽFBiH, konkretnije, dugovanja Željeznica RS-a u iznosu od 5,3 miliona KM i dugovanja GIKIL-a Lukavac prema ŽFBiH u iznosu od 3,8 miliona KM.

"Nakon što je ovim kompanijama poslano Pismo namjere i nakon više neuspjelih pokušaja za dogovorom, Uprava ŽFBiH je, nakon isteka zakonskog roka od 15 dana, prinuđena uvesti transportno ograničenje za ova dva komitenta, ukoliko se u međuvremenu ne postigne kvalitetno rješenje", naveli su iz Željeznica FBiH.

Dodaju kako su prinuđeni na ovaj nepopularan postupak u cilju obezbjeđivanja novčanih sredstava za isplatu obaveza prema uposlenicima ŽFBiH, obaveza prema bankama, dobavljačima, za gorivo i druge energente, te druge materijalne troškove.

"O ovom aktuelnom problemu, između ostalih, blagovremeno su upoznate relevantne institucije: Bh. željeznička javna korporacija (BHŽJK), Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH, Vlada tuzlanskog kantona, Željeznice RS-a i GIKIL Lukavac. Još jednom, Uprava ŽFBiH upućuje apel cijenjenim komitentima da hitno pristupe izmirenju svojih obaveza prema ŽFBiH kako bi se izbjegle eventualne štetne posljedice za sve", saopćeno je iz ovog preduzeća.