Veliki interes
26

Zbog potražnje za prvim domaćim automobilom Turska širi mrežu za punjenje električnih vozila

V. K.
Turci zainteresovani za prvi domaći automobil (Screenshot: Togg/Twitter)
Turci zainteresovani za prvi domaći automobil (Screenshot: Togg/Twitter)
Zvaničnici turske autoindustrije prije nekoliko dana su saopćili kako su zaprimili 100.000 prednarudžbi za domaći automobil Togg, a sada je najavljeno i širenje mreže za punjenje električnih automobila što će i za Togg biti neophodno.

Prema posljednjim informacijama, broj prednarudžbi dostigao je 177.467 što je navelo kompanije koje stoje iza automobila da isporuke od aprila sa 12.000 povećaju na 20.000.

Zbog velike potražnje, naglašeno je kako će se morati što brže pristupiti i uspostavi novih stanica za punjenje.

"Potražnja za automobilom dala je jasan nagovještaj za infrastrukturu. Potrebno nam je mnogo više stanica za punjenje. Predviđam da će naša ukupna mreža za punjenje dostići 10.000 do kraja 2023. godine", rekao je čelnik Udruženja električnih i hibridnih automobila Turske Berkan Bayram.

Osim infrastrukture koju su već postavili operateri iz privatnog sektora, mrežu stanica za punjenje uspostavio je i sam Togg i to pod brendom Trugo.

"Preko 1.000 stanica koje će imati kapacitete punjenja između 180 kilovata i 300 kilovata planirano je da bude postavljeno na više od 600 mjesta u 81 turskoj provinciji", piše Daily Sabah.