Uskoro i u RS-u
12

Zbog nabavne cijene nafte određeni distributeri u FBiH poskupili gorivo za pet feninga

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Od jučer su na pojedinim benzinskim pumpama u FBiH cijene dizel i benzin goriva povećane za pet feninga. Poskupljenje je Ministarstvu trgovine FBiH najavljeno u petak, a iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH ističu da je novo poskupljenje posljedica rasta cijene barela sirove nafte na svjetskom tržištu.

"Od 1. febraura uvedena je dodatna putarina od 0,15 feninga i tada je došlo do povećanja cijena goriva. Ovo poskupljenje nema veze s povećanjem dažbina, ni akciza, ni putarine, ni PDV-a, nego je formirano na osnovu nabavne cijene nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu. Čim se cijene na svjetskom tržištu povećaju, isti dan gorivo poskupljuje i kod nas, a kad cijene na tržištu padnu, kod nas se ne spuštaju pod izgovorom da su zalihe nabavljene po višoj cijeni. No, formiranje cijena je slobodno", kazao nam je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Također, u narednih nekoliko dana na svim benzinskim pumpama u RS-u doći će do poskupljenja goriva za pet feninga po litru.

Nove cijene formiranje su nakon što je cijena barela sirove nafte na svjetskom tržištu porasla sa 67 na 72 dolara.