Privreda
0

Zbog drastičnog pada cijena nekretnina stranci hrle na Siciliju

Klix.ba
Cinciana
Cinciana
Strani kupci u posljednje vrijeme hrle ka napuštenim selima na Siciliji kako bi se dokopali jeftinih nekretnina čije cijene se kreću od 10.000 eura pa naviše.

Otkako je Italiju zahvatila najduža recesija ikad, cijene nekretnina vrtoglavo padaju što strani kupci žele iskoristiti i postati vlasnici nekretnine u mjestu prekrasne prirode i ugodne klime.

"Kada dođete u piceriju, srest ćete više stranaca nego Sicilijanaca", kazao je Salvatore Sansemi, gradonačelnik mjesta Cianciano, piše AFP.

Više od polovice stanovništva emigriralo je Kanadu, Francusku ili Njemačku, a u selu je sada samo 3.500 stanovnika.

"U posljednje vrijeme smo potpisali oko 140 kupoprodajnih ugovora sa Britancima, Norvežanima, Francuzima, Poljacima, a ima Kanađana i Kineza", kazao je Sansemi.

Jedan od najnovijih stanovnika u selu je Ray Winstone, britanski glumac i producent koji je kupio staru farmu za 50.000 eura i sada je obnavlja kako bi joj vrijednost povećao na 1,3 miliona eura.

"Cijene nekretnina su veoma niske. Kuće kojima je potrebna restauracija koštaju od 10.000 do 30.000 eura, a apartmani ili kuće kojima ne trebaju popravke su između 60.000 i 80.000 eura", kazao je Winstone.

Raffaele Impallari, službenica u Turističkoj zajednici kaže da je razlog privlačnosti Cianciana činjenica da je lokalno stanovništvo veoma ljubazno.

"Svi se ovdje osjećaju veoma dobro jer je vrijeme uvijek lijepo, a i more je blizu", kazala je ona.

Uspjeh Cianciana na svjetskom tržištu nekretnina inspirirao je i stanovnike i čelnike lokalne Aragone da pokrenu kampanju za privlačenje stranih kupaca.

Gradonačelnik Aragone je prošle godine pozvao delegaciju iz Rusije kako bi ih uvjerio da kupe neku nekretninu, a stanje je takvo da su svi kupci dobrodošli.

Izvještaji talijanske Udruge banaka i Nacionalne porezne agencije pokazuju da je prodaja nekretnina u odnosu na prošlu godinu manja za 27,5 posto te da od 1985. godine nije nikada bila manja.

Najpoželjniji kupci su novopečeni ruski bogataši u potrazi za investicijom u zemlji koja je toliko drugačija od njihove.