Značajan projekat
3

Završetak gradnje mosta i autoputa kod Graničnog prijelaza Rača 2022. godine

B. R.
Foto: Ministarstvo prometa i komunikacija BiH
Foto: Ministarstvo prometa i komunikacija BiH
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović obišao je danas lokaciju na kojoj će se graditi novi most i granični prijelaz na Rači između Bosne i Hercegovine i Srbije, saopćeno je iz ovog ministarstva.

Kako je istaknuo ministar Mitrović završetak radova, na mostu i autoputu koji vodi do Bijeljine dužine 17 kilometara, je 2022. godina. Pored graničnog prijelaza Rača, u izgradnji je i novi granični prijelaz Svilaja čiji je rok za izgradnju 1. mart 2021. godine.

Iz Ministarstva su poručili da bi se otvaranjem privremenog graničnog prijelaza Svilaj za prelazak putnika i automobila izbjegli dodatni troškovi na zaštiti, čuvanju i održavanju samog mosta, a samim tim i sprječavanje nelegalnog prelaska granice.

Kada su u pitanju drugi infrastrukturni projekti u nadležnosti Ministarstva izdvojili su i izgradnju graničnog prijelaza Bratoljub na mostu u Bratuncu koji prema trenutnim informacijama bi trebao biti završen i prije samog roka, dok izgradnja Koridora 5c ide svojom uobičajenom dinamikom, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.