Tekstilna industrija
37

Zatvaranje proizvodnog pogona Prevent Grupacije u Bužimu: Reakcija na ekonomsku krizu i zaštita radničkih prava

D. Be.
Iz kompanije Prevent saopćili su da je uslijed posljedica inflacije, globalne ekonomske krize i promijenjenih uslova na tržištima gdje je Prevent Bužim najviše poslovao, a uz negativne ekonomske pokazatelje i stručne analize menadžment je bio primoran donijeti ovu tešku odluku o zatvaranja pogona.

Navode da je njihov fokus očuvanje radnih mjesta u stabilnim kompanijama Prevent Grupacije, koja zapošljava 3.400 uposlenika.

Tekstilna industrija je u cijelom svijetu pogođena i to se odražava na mnoge kompanije u svijetu a samim tim i u Bosni i Hercegovini.

"Prevent Grupacija nije jedina kompanija u našoj državi koja je pogođena inflacijom i globalnom krizom, i koja je prisiljena na drastične korake. Prevent je kompanija koja u potpunosti poštuje zakone i propise, te će pružiti potpunu podršku uposlenicima kako bi što lakše prevazišli ovaj tranzicijski period. Svi radnici će biti zbrinuti u skladu sa zakonima i propisima, te je procesu postupak isplate pripadajućih otpremnina i naknada.

Prevent Grupa će nastaviti da traži inovativne načine za prilagođavanje promenljivim ekonomskim uslovima kako bi ostala konkurentna i održiva organizacija", naveli su.