Više prihoda i rashoda
23

Zašto Vlada FBiH radi rebalans budžeta? Evo kako će biti utrošeno povećanje od 211 miliona KM

N. V.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Niz je ekonomskih faktora i odluka zbog kojih Vlada FBiH treba izvršiti rebalans budžeta za 2023. godinu. Ovo je uobičajena aktivnost prilikom izvršavanja budžeta, a uvećanje će sada iznositi 211,7 miliona KM.

U budžetu je primijećeno povećanje prihoda od poreza za 205.110.604 KM, odnosno 36 posto u odnosu na usvojeni budžet, što je manje od planiranog povećanja budžeta. Međutim, povećanje od 211,7 miliona KM se odnosi i na 5,6 miliona KM neporeznih prihoda, povećanje primitaka u iznosu od 10 miliona KM i smanjenje primljenih tekućih transfera od inostranih vlada u iznosu od devet miliona KM.

Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta FBiH za 2023.
Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta FBiH za 2023.

"Izvršenim uvidom u navedene podatke, evidentno je da se u tekućoj fiskalnoj godini očekuje promjena u naplati direktnih i indirektnih prihoda, posebno neto prihoda od indirektnih poreza koji pripadaju Budžetu Federacije BiH upravo zbog povećane otplate vanjskog duga. Na osnovu preračunatih iznosa sredstava koji se vezuju za referentnu kamatnu stopu, potreba je da se iznos sredstava predviđen Budžetom Federacije BiH za 2023. godinu za izdatke za kamate uveća, kako bi se servis duga nastavio", navodi se u obrazloženju.

Inače, za ponedjeljak je planirana vanredna sjednica Predstavničkog doma FBiH na kojoj bi zastupnici razmatrali rebalans Budžeta FBiH za 2023.

Povećanje kamata na dugovanja

U obrazloženju Izmjena i dopuna Budžeta FBiH za 2023., Federalno ministarstvo finansija kao prvi razlog navodi povećanje vanjskog duga usljed podizanja referentnih kamatnih stopa i drugih globalnih utjecaja kao što je postpandemijski oporavak i rat u Ukrajini.

"Očekuje se da će to dovesti i do značajnog porasta visine kamata na kreditna zaduženja koje servisira Federacija BiH", istaknuto je.

Izdaci za otplatu dugova su isti u budžetu i predloženim izmjenama, ali je došlo do povećanja izdataka za kamate u iznosu od 62,9 miliona KM ili 45,6 posto u odnosu na planirani budžet.

Porast penzija iz maja

Najznačajnije povećanje u vezi sa tekućim transferima se odnosi na planiranje nedostajućih finansijskih sredstava za isplatu penzija u iznosu od 14,2 miliona KM što je povećanje od 3,9 posto.

"Imajući u vidu da je Vlada Federacije BiH na 3. Sjednici održanoj 19. maja 2023. godine donijela Odluku o vanrednom usklađivanju penzija u procentu od 3,9 posto, počev sa isplatom od penzije za maj 2023. godine, procijenjeno je da će za navedeno usklađivanje biti potrebno osigurati dodatnih 14,2 miliona KM u tekućoj fiskalnoj godini", navedeno je.

Prihodi od doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje su također povećani, za pet posto.

Ministarstvo finansija FBiH u svom obrazloženju dalje navodi da je ukupni novac potreban za isplatu penzija u odnosu na ono što je planirano budžetom, povećan za 25 miliona KM.

Pomoć stanovništvu i ugroženim kategorijama

U Federaciji BiH zabilježena je visoka inflacija od 14,9 posto od koje je najveći rast ostvaren kod cijena prijevoza i hrane te je time negativno utjecala na privatnu potrošnju, a posebno na potrošnju najugroženijih kategorija stanovništva.

U skladu s tim usvojene su Izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, gdje je došlo do povećanja osnovice koja se primjenjuje od 1. aprila 2023. godine.

Za realizaciju ovoga zakona u Budžetu Federacije BiH za 2023. godinu, pored planiranih 160,0 miliona KM procijenjena su nedostajuća finansijska sredstva u iznosu od 66,9 miliona KM, a koja obuhvataju postojeće korisnike, neratne invalide i potencijalni broj novih korisnika u 2023. godini.

Stavke iz budžeta koje su promijenjene u rebalansu
Stavke iz budžeta koje su promijenjene u rebalansu

Na istom razdjelu, planirana su i nedostajuća finansijska sredstva za implementaciju Zakona o podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2023. godini u iznosu od 15,6 miliona KM.

Izmjenama i dopunama Budžeta Federacije BiH za 2023. godinu za invalidnine je predviđen iznos od 281,3 miliona KM, što je za 3,3 miliona KM više u odnosu na sredstva planirana u 2023. godini.

Transfer za implementaciju Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica u odnosu na Budžet Federacije BiH za 2023. godinu povećan je za 2,1 milion KM i iznosi 52,1 miliona KM.

Novac iz rebalansiranog budžeta će biti utrošen još i na povećanje tekuće rezerve u iznosu od 10.155.000 KM, plate i naknade zaposlenih u iznosu od 3,9 miliona KM, doprinose poslodavaca u iznosu od 500.000 KM, izdatke za materijal, sitni inventar i slično (3,6 miliona KM), tekuće transfere (138,7 miliona KM), kapitalne transfere (3,5 miliona KM), izdatke za nabavku stalnih sredstava u iznosu od 6,4 miliona KM.