Tržište plemenitih metala
40

Zašto je srebro sve skuplje i da li će cjenovno nadmašiti zlato

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ove godine bi cijene srebra mogle biti najviše u posljednjih 10 godina. Prema izvještaju američkog Instituta za srebro, postoji mogućnost da će globalna potražnja za srebrom 2024. dostići 1,2 milijarde unci, što bi bila druga najveća potražnja ikada.

U izvještaju je navedeno da bi jačanje industrijske potražnje trebao biti glavni razlog rastuće globalne potražnje za srebrom. Srebro se prvenstveno koristi u industrijske svrhe, i to obično u proizvodnji automobila, solarnih panela, nakita i elektronike.

Izvršni direktor Instituta za srebro Michael DiRienzo je za CNBC izjavio da očekuje da će srebro dostići cijenu od 30 dolara po unci, što bi bila njegova najviša cijena u posljednjih 10 godina. Ta cijena je posljednji put dostignuta u februaru 2013.

U Institutu su primijetili da je ove godine porasla potražnja za srebrenim posuđem za devet posto te da je potražnja za srebrenim nakitom porasla šest posto. Očekuje se da će značajan rast potražnje za srebrenim nakitom biti u Indiji. Osim toga, rastu bi trebao doprinijeti i oporavak tržišta elektronskih uređaja.

Ono što bi moglo stvoriti poteškoće jeste kratkoročno usporavanje kineske ekonomije i smanjeni izgledi da će Sjedinjene Američke Države na početku ove godine smanjiti kamatne stope. Međutim, očekuje se da će SAD u drugoj polovini ove godine početi smanjivati kamate. Naime, veće kamate štete potražnji za srebrom i zlatom.

Da li će srebro nadmašiti zlato?

Zbog široke industrijske primjene srebra, njegove cijene su vezane za stanje u cjelokupnoj ekonomiji. S druge strane, cijene zlata obično rastu u vrijeme ekonomskih poteškoća ili neizvjesnosti. Shodno tome, srebro je osjetljivo na ekonomske promjene i njegove cijene su nestabilnije od cijena zlata.

Cijene srebra imaju tendenciju da nadmaše cijene zlata tokom snažne ekonomske ekspanzije, ali se snižavaju kada postoje ekonomske poteškoće. Odnos srebra i zlata se prati na osnovu toga koliko je unci srebra potrebno da se kupi jedna unca zlata. Trenutno je za jednu uncu zlata potrebno 90 unci srebra, piše CNBC.