Novac ne ide u budžet
94

Zašto je ministrica požurila da donese Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih kasa?

M. P.
Privrednici traže da se Pravilnik po hitnom postupku povuče/Foto: Shutterstock
Privrednici traže da se Pravilnik po hitnom postupku povuče/Foto: Shutterstock
Udruženje poslodavaca FBiH će, kako nam je kazao Adnan Smailbegović, predsjednik udruženja, poduzeti određene korake kako bi provjerilo da li je federalna ministrica finansija Jelka Milićević mogla zakonski donijeti Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH.

Ovaj pravilnik bi, kaže Smailbegović, privredu mogao oštetiti za 60-70 miliona KM.

"To je nešto što je bilo zakonska materija, nije prošlo na Parlamentu, ali je ministrica našla neku prečicu da to promijeni. Mi ćemo sada kao udruženje tražiti pravdu, da vidimo da li uopšte ima osnova da se kroz pravilnik reguliše ta materija, i napravit ćemo pritisak na sve moguće načine da se taj pravilnik povuče i stavi van snage", kazao je Smailbegović.

Udruženje je, kaže, ranije imalo dogovor sa pomoćnikom ministrice finansija da održe sastanak o ovoj temi, na nivou struke, na kojem bi se razgovaralo o mogućnosti uvođenja softverske fiskalizacije.

"Bile su neke stručne dileme o tome da li je moguća opcija sa softverom ili je ova s hardverom jedina moguća, međutim, oni su požurili da donesu ovaj pravilnik i mi sada samo možemo nagađati koji su razlozi za to", istakao je Smailbegović te pojasnio kako bi softverska fiskalizacija podrazumijevala da se ide s licenciranim softverom, gdje ne bi bilo važno koji se fiskalni uređaj koristi.

Smailbegović kaže i kako bi se to onda moglo raditi i s običnog računara, s postojećih kasa ili čak i s mobitela, nakon čega bi se račun isprintao na aparatu. Prednost ove vrste fiskalizacije je da bi veliki trgovački centri mogli koristiti samo jedan računar koji bi povezao sve kase u marketu i sve podatke.

"Sada je situacija takva da se na kraju dana šalje zaključni račun Poreznoj upravi, a ovim sistemom bi to bilo regulisano na način da svaki račun odmah direktno ide u Poreznu i da svi u vrlo kratkom roku mogu provjeriti da li je račun koji su dobili evidentiran u Poreznoj upravi. To bi bila znatno manja investicija u odnosu na ovu sada, dugoročnija i tehnološki naprednija. Ja bih rekao kako je ovo još jedna u nizu odluka Ministarstva finansija koje idu kontra svim interesima privrede, tako da nas ništa od njih više ne može iznenaditi", poručio je Smailbegović.

Savez frizera u Bosni i Hercegovini uputio je dopis federalnom premijeru, njegovim službama i ministrici finansija Jelki Milićević, u kojem traže da se Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema po hitnom postupku povuče.

"Ministrica je naredila da privrednici moraju kupiti nove uređaje, što bi dovelo do bespotrebnih vanrednih troškova privrednicima, u našem slučaju frizerskim salonima kojima je posebno bio otežan rad u proteklom periodu zbog pandemije. Vidimo da u državama u regionu vlade pokušavaju, kako finansijski tako i tehnički, pomoći svojim privrednicima i olakšati im u njihovom poslovanju prelaskom na softversku fiskalizaciju, postavljamo pitanje ministrici da li će ona izdvojiti novac i osigurati nam nove uređaje, jer očigledno nema za cilj da unaprijedi nešto po pitanju fiskalizacije, nego da nam nametne nepotrebne troškove i nekome ko će te uređaje prodavati osigura enormnu zaradu, jer novac od prodaje fiskalnih uređaja neće puniti budžet", stoji u dopisu koji je potpisao Sanin Fazlić, predsjednik saveza.

Savez traži i apeluje da se po hitnom postupku povuče pravilnik, kao i da se Parlament i premijer očituju o tome 'kako je moguće da ministrica svojevoljno objavi pravilnik u Službenim novinama'. Pozvali su i federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta da stane u zaštitu privrednika, posebno obrtnika koji su najviše pogođeni ovim Pravilnikom.

Od federalne ministrice finansija, kao ni od Vlade FBiH, danas nismo uspjeli dobiti komentar o ovoj temi, a podsjetimo da su privrednici prošli put kase kupovali od firmi iz Hercegovine, za koje se vjeruje da su bliske čelnicima HDZ-a te smatraju kako se i ovaj put njima želi pogodovati na štetu brojnih privrednika u Federaciji BiH.