Zašto je isključenje struje značilo kraj za Aluminij

Zašto je isključenje struje značilo kraj za Aluminij
146
R. D.
10.7.2019. u 10:38
202
komentara
146

dijeljenja
Zašto je isključenje struje značilo kraj za Aluminij Foto: R. D./Klix.ba
Mostarski Aluminij je sinoćnjim isključenjem struje nepovratno uništen. Složen proces elektrolize zahtijeva kontinuirano snabdijevanje električnom energijom, a gašenje samo u određenim okolnostima i u procesu dugom dva mjeseca.
Sinoćnje gašenje struje znači kolaps u pogonu elektrolize, gubici su ogromni, a troškovi ponovnog pokretanja mjere se milionima maraka."Isključenjem struje prestaje rad ključnih elektrolitičkih ćelija, kojih u Aluminiju ima 256. Tečni kriolit je na 950 stepeni i on je narandžaste boje. U slučaju da se isključi struja, za neka tri sata postaje čvrst i sive boje betona", pojašnjavao je ranije novinarima Pero Bebek, dugogodišnji radnik i predsjednik Skupštine NSZ Aluminija.Upravo to desilo se nekoliko minuta poslije ponoći. Troškovi ponovnog pokretanja jedne elektrolitičke ćelije iznose oko 100 hiljada dolara.

Aluminij je zapošljavao više od 900 radnika, a na razne načine vezivao je za sebe oko šest hiljada ljudi. Ekonomski gubici i udar na javne budžete znatno će se osjetiti u narednom periodu.
Prijavi grešku


Komentari (202)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...