Kraj radova do juna 2013. godine
0

Započeli radovi na rekonstrukciji hidroelektrane Rama

FENA
U okviru kontinuiranog ulaganja JP"Elektroprivreda HZ Herceg Bosne“ d.d. Mostar u održavanje svih svojih postojećih proizvodnih objekata kao i u razvoj i izgradnju novih elektrana početkom septembra u HE Rama započeli su radovi na rekonstrukciji agregata 1 te zamjeni blok transformatora 1.

Uz prisustvo izvršnoga direktora za Proizvodnju električne energije Roberta Križana, dipl.ing.el. izvršen je najsloženiji dio posla pri velikim remontima, vađenje rotora generatora teškog 220 tona. Vađenje (spuštanje) izvršeno je uz najveće moguće mjere pripreme, te dobru koordinaciju svih radnika.

Radovi na agregatu br.1. trebaju biti završeni u drugom kvartalu sljedeće godine (april/juni 2013.) kada se očekuje puštanje agregata br.1. u probni pogon, nakon čega će početi rekonstrukcija agregata br.2.

Ukupna investicija revitalizacije HE Rama iznosi 39 miliona eura, od čega se najveći dio odnosi na kredit i grant sredstva, a ostalo na vlastita sredstva EPHZHB i sredstva iz budžeta FBiH.

U skladu s ugovorima radove na agregatu 1 izvodi konzorcij Končar-KET Zagreb & Litostroj Power Ltd Ljubljana sa svojim podizvođačima: „SPIN“ d.o.o. Posušje i „Brinell“ d.o.o. Sinj, dok radove na zamjeni blok transformatora izvodi firma Končar energetski transformatori d.o.o. Zagreb, sa svojim podizvođačima: „HELB“ d.o.o. Dugo Selo i „Nevistić Commerce“ d.o.o. Tomislavgrad, stoji u saopćenju iz Sektora za odnose s javnošću EPHZHB.