{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaduženost Rafinerije u Bosanskom Brodu čak dva puta veća od kapitala

F
14.4.2014. u 11:55
0
20
Zaduženost Rafinerije u Bosanskom Brodu čak dva puta veća od kapitala
0
Zaduženost Rafinerije u Bosanskom Brodu čak dva puta veća od kapitala
Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu je prezadužena do te mjere da je dug dva puta veći od kapitala preduzeća, dok su kratkoročne obaveze veće od obrtne imovine.
Na ove, ali i druge finansijske dubioze Rafinerije, ponovo se ukazuje u revizorskom izvještaju za 2013. godinu, koji je izvršila revizorska kuća Delloite, dok su detalji objavljeni na Banjalučkoj berzi.

I revizori potvrđuju da je akumulirani gubitak Rafinerije veći od pola milijarde KM.

Ovo preduzeće za preradu nafte je na kraju 2013.godine iskazalo gubitak u iznosu 46.115.209 KM, dok akumulirani gubitak iznosi vrtoglavih 501.768.341 KM.

-Također, na kraju 2013. godine kratkoročne obaveze Rafinerije veće su od njegove obrtne imovine za 18.290.803 KM, a neto zaduženost više od dva puta veća od kapitala - upozrili su revizori.

Pored navedenog, skrenuli su pažnju ruskim vlasnicima Rafinerije u Bosanskom Brodu i na činjenicu da je to preduzeće imalo i smanjenje gotovine na dan 31.decembra 2013. u odnosu na prethodnu godinu za 545.227 KM.

"Sposobnost ovog privrednog društva da nastavi poslovanje u skladu s načelom stalnosti poslovanja je zavisna od kontinuirane finansijske podrške matičnog preduzeća (OAO "Neftegazova? Innovacionna? Korporaci?", Moskva, Ruska Federacija). Dana 17. januara 2014. matično preduzeće je dostavilo pismo podrške Rafineriji u kojem se obavezalo da će pružiti svu neophodnu finansijsku podršku za period od 12 mjeseci od datuma priloženih finansijskih izvještaja, kako bi Rafinerija nastavila sa svojim redovnim poslovanjem", naveli su revizori.

Precizirali su i da su lani prihodi brodske rafinerije od prodaje učinaka povezanim pravnim subjektima iznosili 65.076.783 KM i u najvećem dijelu, 64.990.911 KM, odnose se na prihod ostvaren od uslužne prerade nafte povezanom preduzeću – Optima grupa d.o.o., Banja Luka.

U toku 2013. godine u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu je ukupno prerađeno 958 hiljada tona sirove nafte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: