{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zadruge koje hrane stotine porodica: "Gračanka" prvu klasu krastavaca izvozi u Njemačku

F
17.7.2018. u 16:17
83
9
Zadruge koje hrane stotine porodica: "Gračanka" prvu klasu krastavaca izvozi u Njemačku
83
Iz USAID/Sweden Farma 2 projekta saopćeno je da radnici zemljoradničke zadruge "Gračanka" izvoze prvu klasu krastavaca na njemačko tržište.
Dodaju da se selekcija kornišona, krastavaca koji odgovaraju za kišeljenje i spremanje zimnice, pažljivo vrši u hladnjačama zadruge.

Direktor zadruge Rasim Husić rekao je da "Gračanka" ima više od 1.000 članova, a uz to i kooperante koji nisu registrovani članovi.

"Ponosni smo na posao koji smo napravili. Radimo na certificiranoj proizvodnji zdrave hrane, sarađujemo sa kooperantima širom regije - pratimo ih u proizvodnji kroz sve faze. Jednostavno, kao zadruga im pomažemo od biznis planova, do tehnologije, te im pružamo razne vrste podrške, uključujući povezivanje sa bankama", kazao je Husić.

Zadruga pokriva nekoliko sektora, između ostalog mlijeko, povrće i voće, te peradarstvo. Kroz USAID/Sweden Farma 2 su u posljednjim aktivnostima osigurane muzilice za 102 farmera u zadruzi, koja je pomogla jačanju mreže farmera. "Gračanka" danas ima 32 otkupne stanice u regiji, te širi svoju mrežu.

"Od USAID/Sweden Farma 2 projekta smo dobili muzilice, suđe i kante za više od 100 proizvođača mlijeka. Tražimo kvalitet, pokrili smo s ovim brojne farmere. Imamo sa njima ugovore, te na fer osnovama sarađujemo i osiguravamo priliku da prodaju svoje proizvode, podignu kvalitetu i daje rastu", naveo je Husić.

Velike zadruge u Bosni i Hercegovini hrane čitave zajednice, a poručuju da je ključ opstanka u "diverzifikaciji". Od najmanjeg zemljoradnika ili farmera do velikih grupacija, niko nema "luksuz" da se osloni na samo jednu vrstu proizvoda ili na jedno tržište, saopćeno je iz USAID/Sweden Farma 2 projekta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: