Privreda
12

Za kvalitetnu rakiju potrebni dobar kazan i kvalitetna burad

Klix.ba
Na Sajmu šljive u Gradačcu nakon niza godina ponovo su dodijeljene medalje za kvalitet rakija.

Ocjena je vršena na Poljoprivrednom gazdinstvu Krušik doo u Donjem Skugriću (Modriča), koje ima 24 hektara zasada voća, savremenu hladnjaču, destileriju sa podrumom pića i sušnicu za sušenje voća, povrća i ljekovitog bilja.

Krušik doo predstavio se na sajmu sa 11 kvalitetnih rakija i likera, brenda Monogram. Sve je to zasluga i dobre saradnje sa firmama koje se bave proizvodnjom kazana za rakiju i drvene buradi poput Bačvarske radnje Barrique iz Vranja (Srbija).

"Proizvodimo drvenu burad za vino i rakiju, a naša tradicija stara je preko 50 godina. Burad koja mi radimo su visoko kvalitetna i skupa, a mogu istaći da smo ih radili i za Krušik i njihov brend Monogram. Zadovoljan sam što se tiče sajma, bilo je zainteresiranih. Doduše, ove godine šljiva nije toliko rodila, pa je manje i interesovanja, ali sam sveukupno zadovoljan", rekao je vlasnik firme Zoran Đorđević.

Zapažen nastup na Sajmu šljive imala je i firma DES iz Subotice (Srbija) koja također ima preko 50 godina tradicije.

"Firma DES se bavi proizvodnjom kazana za rakiju, kotlića i popratnog materijala vezanog za destilaciju voća od 1961. godine. Uz dugogodišnju tradiciju ističemo da kazani imaju serijsku proizvodnju. Također, firma zapošljava osobe sa invaliditetom, te posjeduje 'fer oznaku', koja je veoma cijenjena u svim državama", rekao je komercijalista Boris Faćol.

Nije krio zadovoljstvo što se za ovu firmu čulo na ovim prostorima.

"Rado smo se odazvali pozivu organizatora. Čuli smo da je ovaj region poznat po šljivi i da će naši kazani ovdje naći široku primjenu. Veoma smo zadovoljni sa sajmom, a posebno sa posjećenosti našeg štanda. Naime, ostvarili smo veliki broj kontakata, a imali smo i nekoliko narudžbi koje bi trebale da se realizuju u narednih nekoliko nedjelja. Iskreno se nadam da ćemo u narednom periodu učestvovati kako na ovom tako i na drugim sajmovima u BiH, kako bismo imali veću prodaju naših kazana u regionu", dodao je Faćol.

Na 41. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu dodijeljeno je devet medalja Gradačačkog sajma (po tri zlatne, srebrne i bronzane) za kvalitet rakija, a Krušik doo je dodijelio 14 medalja za vrhunsku kvalitetu rakija.

Posebno priznanje "Monogramova zlatna medalja" uručena je Fikretu Nadžareviću.