Otvoren javni poziv
109

Za investicije u ruralni turizam BiH bit će izdvojeno 3,5 miliona KM

M. P.
Cilj je očuvanje prirodne i kulturne baštine/Foto: Shutterstock
Cilj je očuvanje prirodne i kulturne baštine/Foto: Shutterstock
U okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, koje finansira Evropska unija, danas je objavljen javni poziv vrijedan 3,5 miliona KM za podršku investicijama u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta je razvoj ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta, te očuvanje prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane covid-19 pandemijom.

"Na javni poziv se mogu prijaviti isključivo partnerstva koja čine podnosilac prijave i minimalno dva partnera. Podnosilac prijave može biti jedinica lokalne samouprave, preduzeće ili obrt koji se bavi pružanjem turističkih usluga i/ili proizvoda, javna ustanova i organizacija koja upravlja zaštićenim prirodnim područjima u BiH, nevladina organizacija (NVO) i udruženje sa iskustvom u vođenju projekata razvoja i promocije turističke ponude", saopšteno je.

Svaki podnosilac prijave može aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 50.000 KM do 250.000 KM (bez PDV-a). Za svaki projekt, podnosilac prijave i partneri moraju osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15 posto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova investicije bez PDV-a (tj. minimalno 15 posto sufinansiranje podnosioca prijave i partnera i 70 posto finansiranje kroz mjeru podrške od Projekta EU4AGRI).

Krajnji rok za podnošenje prijava je 7. mart 2022. godine. Svi zainteresirani mogu pristupiti javnom pozivu putem web stranice.

"U sklopu EU4AGRI, EU pruža podršku jačanju konkurentnosti poljoprivrede i ruralnom razvoju u BiH. Kroz EU4AGRI-Recovery, EU pruža podršku Bosni i Hercegovini u ublažavanju ekonomskih efekata pandemije COVID-19 na poljoprivredno-prehrambena preduzeća i operatere ruralnog turizma, te osiguranje kontinuiteta njihovog poslovanja, dok se kroz EU4BusinessRecovery utiče na smanjenje posljedica izazvanih pandemijom na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja preduzeća. Za sva tri projekta Evropska unija izdvojila je 38 miliona eura", podsjećaju iz EU4AGRI projekta.