Privreda
14

Za investicije u energetiku u BiH postoje prepreke, ali i brojne pogodnosti

FENA
Na Energetskom samitu koji se održava danas i sutra u Neumu istaknuto je da o pitanju investicija u energetski sektor u BiH postoje prepreke, slične onim u zemljama EU, ali i brojne pogodnosti.

Elmira Pašagić, pravna ekspertica USAID-a koji je i organizirao samit, navela je da je izdavanje odobrenja i dozvola u BiH kompleksno i nekad dovodi do preklapanja nadležnosti različitih nivoa vlasti te da je tretman investitora različit od općine do općine, javlja izvještač Fene.

Naglasila je da su ključne oblasti za investitore dobivanje koncesije, energetske i građevinske dozvole, ali da je važno istaći da je postupak dobijanja dozvola za izgradnju proizvodnih i infrastrukturnih energetskih postrojenja vrlo složen i u drugim zemljama i ne postoji idealan sistem koji je moguće preslikati.

Pašagić je rekla da su rezultati istraživanja o ishođenju tih dozvola u zemljama EU, prezentirani u izvještajima Evropske komisije, pokazali da probleme predstavlja dužina postupka, veliki broj nadležnih institucija, nedostatak znanja i iskustva u toj oblasti, nejednako tumačenje i primjena zakona, neprecizan pravni okvir koji izaziva nesigurnost, kontradiktorne zakonske odredbe, velike diskrecione vlasti administrativnih organa, te korupcija.

Dodala je da su te prepreke gotovo jednake kao i one koje možemo identificirati i u BiH, te smatra da sama organizacija zemlje ne mora biti prepreka poboljšanju i ubrzanju postupka i stvaranju povoljnijeg okruženja za investitore.

Potcrtala je da, osim prirodnih resursa kojim BiH raspolaže, ova zemlja investitorima nudi i druge pogodnosti poput poreza na dohodak od 10 posto, neplaćanja poreza na dividendu i na izvoz električne energije, zatim pogodnosti za proizvođače iz obnovljivih izvora koje se ogledaju u obaveznom otkupu struje i tu treba dodati jasne i efikasne garantovane procedure sve tri regulatorne komisije u BiH.

Pašagić je pojasnila da je USAID-ov projekt Investiranje u energetski sektor za svoje ciljeve postavio analizu pravnih i administrativnih prepreka za investiranje, predlaganje mjera za otklanjanje praznina i preklapanja u legislativi, uspostavljanje jasnih i preciznih postupaka za dobijanje dozvola, povećanje kapaciteta i odgovornosti institucija, povećanje transparentnosti postupaka, te uspostavljanje pristupačnog i nediskriminirajućeg okruženja za investitore.