Privredna komora
38

Za bolji plasman malinara u BiH neophodan veći plasman na domaćem tržištu

FENA
Ilustracija
Ilustracija
Povećan plasman domaće maline na bh. tržištu predstavljao bi značajnu podršku tom sektoru koji sada izvozi oko 98 posto uroda, istaknuto je na okruglom stolu danas u Sarajevu u organizaciji Privredne komore FBiH.

Na okruglom stolu "Distribucija svježe maline na domaćem tržištu" navedeno je da je ovogodišnja predložena otkupna cijena od jedne KM neprihvatljiva za proizvođače, nakon što je prošle godine iznosila tri KM, te da je povećanje potrošnje na domaćem tržištu jedan od načina za pomoć proizvođačima.

Istraživanja su pokazala da potrošnja malina po stanovniku u BiH iznosi svega oko 920 grama godišnje što ostavlja dosta prostora za povećanje te potrošnje.

Almin Mališević, direktor Sektora za industriju i usluge Privredne komore FBiH, rekao je da je ta institucija uputila prijedlog nadležnom ministarstvu da proizvođačima i otkupljivačima budu osigurane subvencije u kriznim periodima.

Predsjednica Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH Jasminka Hadžiabdić navela je da bi potrošnja od četiri kilograma maline po stanovniku u BiH riješila probleme s kojim se proizvođači susreću u ovoj godini.

Dodala je da je prošle godine iz BiH izvezeno maline u vrijednosti od 56 miliona KM, ali je pozvala i bh. građane da se više maline nađe na njihovom jelovniku nego što je to bio slučaj u dosadašnjem periodu.

Analize USAID/Sweden FARMA II projekta pokazale su da je prisustvo svježe maline u trgovini i ugostiteljstvu vrlo ograničeno - tek oko 40 posto prodajnih i manje od 30 posto ugostiteljskih objekata u svojoj ponudi ima svježu malinu ili proizvode na bazi maline.