Skoro milijardu KM
129

Wigemark pohvalio SSP: Izvoz iz BiH se povećao za 12,5 posto

Piše: Er. M.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao je na konferenciji u povodu obilježavanja dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kako je izvoz iz BiH u prva četiri mjeseca ove godine povećan za 12,5 posto.

Wigemark je rekao da je SSP međunarodni sporazum koji reguliše odnos između BiH i Evrospske unije, a čijim je stupanjem na snagu otvorena mogućnost da BiH prije svega podnese aplikaciju za članstvo u EU.

"I nama je data prilika zaista za iskrene i otvorene odnose. Sam SSP reguliše niz oblasti, a ja ću se fokusirati na trgovinu. Prošle godine je u jeku priče o adaptaciji bilo zabrinutosti u vezi s prilagodbom kvota i posljedica ulaska Hrvatske u EU. U prva četiri mjeseca nakon stupanja protokola na snagu 1. januara ove godine izvoz iz BiH se povećao za 12,5 posto", rekao je Wigemark.

On je istakao da je u martu BiH izvezla više od 29 posto godišnjeg izvoza u vrijednosti od gotovo milijardu KM robe i usluga koje su izvezene na tržište EU i da je to novi rekord koji je postavljen.

Wigemark je rekao da je važno za oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i za entitetske parlamente, kantonalne skupštine i zakonodavno tijelo Brčko distrikta da razviju dobre odnose i saradnju s Parlamentom EU i nacionalnim paralamentima zemalja članica EU zbog njihove uloge u procesu pridruživanja.

Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je teško govoriti o svim stranama SSP-a, ali da je svakako dobra strana pojačana vanjska trgovina i ekonomske aktivnosti, podsjećajući da je BiH u martu ove godine imala rekordni izvoz nakon rata.

"Tu je i segment regionalne saradnje i razvijanja dobrosusjedskih odnosa koji se veoma kvalitetno provodi. S druge strane, mi imamo problem funkcionisanja Parlamentarnog odbora za SSP. Mislim da je mnogo više dobrih stvari", rekao je Crnadak.

Istakao je da evropske integracije okupljaju sve u BiH, odnosno i RS i FBiH i sva tri naroda. Prethodne dvije godine ocijenio je pozitivnim, dodajući da to nije perfektno.

Apelovao je na vlasti na svim novima u BiH da 33 radne grupe iskoriste mehanizam koordinacije i daju konačne odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije te da se ta pitanja potvrde.

"Moramo pokazati zrelost i staviti dnevnopolitičke okršaje po strani kada je riječ o evropskim integracijama", kazao je Crnadak.