Problemi za privrednike
0

VTK traži da se osigura prioritetan prolaz lakokvarljive robe na graničnim prelazima

SRNA
Problemi za privrednike na graničnim prelazima (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Problemi za privrednike na graničnim prelazima (Foto: Klix.ba/Klix.ba)
Vanjskotrgovinska komora je zatražila od nadležnih organa u BiH da osiguraju prioritetan prolaz lakokvarljive sezonske robe na graničnom prelazu Gradiška, te funkcionisanje i produžetak radnog vremena fitosanitarnih inspektora na carinskom terminalu na tom prelazu do 19 sati.
Od nadležnih organa zatraženo je da, u saradnji sa Evropskom komisijom i nadležnim organima Hrvatske, bez odgađanja, osiguraju funkcionisanje i produžetak radnog vremena fitosanitarnih inspekcija na ovom graničnom prelazu obostrano u vrijeme izvoza sezonskog voća i povrća iz Bosne i Hercegovine, saopćili su iz VTK Bosne i Hercegovine, koja je reagovala na osnovu zaključaka sjednice Odbora Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta.

Naveli su da je Odbor istim zaključkom ponovo ukazao na neophodnost pokretanja postupka za utvrđivanje dodatne kontrolne tačke na graničnom prelazu Svilaj, a do njegovog uspostavljanja, osiguranje svih inspekcijskih službi na graničnom prelazu Orašje - Županja ili Šamac - Slavonski Šamac.

Komora je od nadležnih organa u Bosni i Hercegovini tražila i hitno reagovanje prema Vladi Slovenije zbog nove odluke o uslovima ulaska stranih državljana, čija će primjena početi 15. jula, a kojom je utvrđeno da svi strani državljani, uključujući i profesionalne vozače koji obavljaju međunarodni prijevoz putnika i robe, bilo u tranzitu ili bilateralno, moraju imati PCR, antigenski test, dokaz o izvršenoj vakcinaciji ili dokaz da su u periodu od proteklih ne više od 180 dana preboljeli koronavirus.

Upozorili su da bi ovakvi uslovi ozbiljno ugrozili privredu Bosne i Hercegovine koja, ne samo da je orijentisana na uvoz ili izvoz robe u Sloveniju, nego i privrede čija roba mora tranzitirati Sloveniju pri uvozu ili izvozu iz i za zemlje zapadne Evrope.

"Posebno iznenađuje činjenica da su zanemarene i Smjernice EU o zelenim koridorima i to baš odmah nakon preuzimanja predsjedavanja Vijećem Evrope. Napominjemo da su u proteklih 17 mjeseci borbe sa pandemijom profesionalni vozači u putničkom i teretnom saobraćaju bili izuzeti od ovakvih mjera, uz vremensko ograničavanje boravka na teritoriji svake države, pa i Slovenije", poručili su iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.