Uslovi poslovanja
29

VTK BiH objasnila šta znači privremena suspenzija ili smanjenje carine na određene uvozne robe

B. R.
(Foto: VTK BiH)
(Foto: VTK BiH)
U Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine (VTK BiH) obrazložili su šta će današnja odluka o suspenziji ili smanjenju carinskih stopa za pojedine uvozne robe do 31. decembra 2024. godine značiti za domaće proizvođače.
Obrazloženje su dali nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ranije danas donijelo ovakvu odluku. Prošle godine se ova odluka odnosila na 63 tarifne oznake, dok će se posljednja odluka za sljedeću godinu odnositi na 68 tarifnih oznaka.

U VTK BiH su ukazali da je današnja odluka za mnoge firme od presudnog značaja za nastavak proizvodnje. Napomenuli su da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovina svake godine analizira primjenu ove odluke, prilikom izrade odluke za sljedeću godinu, i to za svaku tarifnu oznaku koja je obuhvaćena odlukom.

Iz analiza proističe da je, kako su naglasili, potpuno postignut cilj da se omogući povoljnije i konkurentnije poslovanje privrednih subjekata iz tekstilne industrije, obućarske industrije, hemijske industrije, metalske industrije, elektroindustrije i prehrambene industrije.

Odluka je za posljedicu imala, kako su ukazali, veću angažovanost instaliranih kapaciteta i rast proizvodnje, čime je spriječen gubitak radnih mjesta. Prema pokazateljima pojedinih kompanija, desilo se dodatno zapošljavanje.

VTK BiH u saradnji s entitetskim komorama svake godine, kako su napomenuli, objedinjuje mnogobrojne zahtjeve privrednika i dostavlja Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine na razmatranje.

Zahvalili su se ovom ministarstvu, za koje su naveli da je na osnovu zaključaka sastanaka u Komori uvažilo apel privrednika da se spomenuta odluka blagovremeno usvoji kako bi se mogli ispoštovati planovi kompanija za predstojeću poslovnu godinu.

Najviše prijedloga za dopunu odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza sirovina i repromaterijala na adresu VTK BiH uputili su predstavnici tekstilno-obućarske, metalne i elektroindustrije, prehrambene i hemijske industrije.

Kako su saopćili iz VTK BiH, pozitivni učinci su značajni za sve nabrojane grane, što se iz godine u godinu potvrđuje primjenom ove odluke. Također su podsjetili da je ova odluka često odlučujući faktor za investitore prilikom planiranja njihovog daljnjeg poslovanja u zemljama regije.

Pozdravili su njeno donošenje, jer predstavlja, kako su konstatovali, podsticajnu mjeru za sveukupnu privredu i rast njene konkurentnosti. Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa je trenutno privremenog karaktera i vrijedi jednu godinu.