Vanjskotrgovinski bilans
4

Vrijednost uvoza iz Turske porasla na više od milijardu maraka, izvoz samo trećina tog iznosa

M. P.
Vanjskotrgovinski deficit značajno porastao/Foto: Shutterstock
Vanjskotrgovinski deficit značajno porastao/Foto: Shutterstock
Iako je Turska jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, primjetna je stagnacija kada je riječ o izvozu robe iz BiH u ovu zemlju, dok je uvoz znatno povećan.

Tako je u ovoj godini vrijednost uvezene robe iz Turske iznosila nešto više od milijardu KM, a iz ove zemlje u našu najviše je uvezeno proizvoda iz tarife nuklearnih reaktora, kotlova, mašina i mehaničkih uređaja, i to u vrijednosti od 102,8 miliona KM.

Zatim smo iz ove zemlje najviše uvezli odjeće i pribora za odjeću, i to u vrijednosti od oko 91 milion KM, a slijede plastične mase i proizvodi od plastičnih masa, željezo i čelik, aluminij i proizvodi od aluminija, bakar i proizvodi od bakra te drugi.

Poređenja radi, u 2020. godini iz Turske je u Bosnu i Hercegovinu uvezeno robe vrijednosti skoro 782 miliona KM, a u 2019. godini je ta vrijednost bila 828,4 miliona KM, što pokazuje rast vrijednosti uvezene robe i za više od 200 miliona KM.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvezene robe iz BiH u Tursku ne mijenja se mnogo.

Tako je u ovoj godini, tačnije za jedanaest mjeseci ove godine, u Tursku izvezeno robe vrijednosti 321,7 miliona KM, a najviše smo izvozili željezo i čelik – skoro 113 miliona KM, proizvoda iz kategorije namještaj, posteljina, madraci – 41,2 miliona KM te papir i karton, masnoće i ulja životinjskog i biljnog porijekla, oružje i municiju…

Poređenja radi, u prošloj godini u ovu zemlju izvezli smo robu vrijednosti 316,1 milion KM, a u 2019. godini je ta vrijednost bila 296,1 milion KM.

Pretpostavke su da je uvoz iz Turske u našu zemlju povećan zbog pada vrijednosti turske lire, jer su cijene robe dosta snižene, međutim, domaćoj ekonomiji sigurno bi značilo i kada bi se izvoz robe iz naše zemlje u Tursku povećao u narednom periodu.