Sarajevo
8

Vodeći stručnjaci iz oblasti cyber sigurnosti se i ove godine okupljaju na samitu u BiH

FENA
Udruženje "e-Transformacija" i ove godine organizira Cyber Security Summit koji će okupiti vodeće stručnjake iz ove oblasti u Bosni i Hercegovini. 

Treći po redu Samit posvećen temi cyber sigurnosti biće održan 16. i 17. novembra u Hotelu Tarčin Forest Resort.

Ključno je zapamtiti, kako je rekao predsjednik Udruženja „e-Transformacija" Semir Dedić, da u današnjem svijetu nema sigurnosti bez cyber sigurnosti i da je to posebno važno za sve institucije u BiH, te kompanije, bez obzira na njihovu veličinu.

"Samit je izvrsna prilika da svi oni steknu uvid o najnovijim prijetnjama i ranjivostima, ali i da otkriju proaktivne mjere za zaštitu poslovanja i podataka. Zahvaljujući ekspertima iz ove oblasti i stručnjacima iz industrije, koji će podijeliti najbolje prakse i strategije za poboljšanje nivoa cyber sigurnosti i ovogodišnji samit je prilika da se ukaže na izazove i prijetnje, ali i da se ukaže na to da postoje rješenja, tehnologija i alati kojima se može odgovoriti prijetnjama i tako očuvati integritet i poslovanje, kako institucija tako i kompanija", naveo je Dedić.

Ujedno, kako je dodao, na ovaj način žele podstaći veći angažman vlasti na donošenju potrebnih mjera kako bi preokrenuli negativne trendove.

Cyber Security Summit dio je projekta Inovacije i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima u BiH/EU4DigitalSME, kojeg sufinansiraju Evropska unija i vlada SR Njemačke. Projekat ima za cilj stvoriti povoljno okruženje za mala i srednja preduzeća (MSP) kako bi uspješno provodila digitalizaciju i inovacijske transformacije. Kroz pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama projekat doprinosi ojačavanju digitalnog ekosistema u BiH. Cyber sigurnost značajna je komponenta na putu digitalizacije institucija i preduzeća u BiH. 

Prema relevantnim istraživanjima, poslovni sektor i institucije u Bosni i Hercegovini predstavljaju najranjivije mete u cijeloj Evropi. Bosna i Hercegovina je 2023. godine, prema globalnom istraživanju kvalitete digitalnog blagostanja, nazadovala za četiri pozicije i od 121 analizirane države nalazi se na 84 mjestu, a i dalje je na posljednjoj 38 poziciji ako posmatramo samo evropske države, saopćeno je iz Udruženja „e-Transformacija.