Krenula implementacija
30

Vlast Kantona Sarajevo će svih 37 miliona KM od MMF-a usmjeriti privredi

R. D.
Jasmin Halebić
Jasmin Halebić
Za podršku privrednim subjektima u Kantonu Sarajevo bit će utrošeno svih 37 miliona KM koliko će se ovaj kanton dobiti od sredstava Međunarednog monetarnog fonda (MMF). Ovo je saopćeno na današnjoj konferenciji za medije u Vladi KS.

MInistar finansija Jasmin Halebić kazao je da su sredstva MMF-a predmet velikog interesovanja u cijeloj Federaciji BiH, tako i u ovom kantonu.

"Tih 200 miliona KM dijelit će se kantonima prema kriteriju broja stanovnika u 2013. godine, uz jednu dopunu da će sredstva za BPK i Posavski kanton biti uvećana jer oni imaju relativno mali broj stanovnika. Što se tiče KS mi ćemo dobiti oko 37 miliona KM", kazao je ministar Halebić naglasivši da će sredstva biti implementirana za podršku privrednim subjektima.

Ministarstvo finansija KS dio sredstava će uložiti u svoj Kreditno-garantni fond.

Draško Jeličić
Draško Jeličić

Ministar privrede Draško Jeličić kazao je da kod subvencioniranja dijela plate za april i maj, Vlada nije čekala da da dođu sredstva od Vlade FBiH, već su već raspisali javni poziv.

"Pristiglo je 3.087 prijava privrednih subjekata. Obrađeno je 82 posto prijava i vidjeli smo da 1.600 aplikanata ispunjava uvjete, a to je prvi filter", kazao je Jeličić.