{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada RS: Zabraniti izvoz šumskih sortimenata na dvije godine

S
21.6.2018. u 13:03
1
32
Vlada RS: Zabraniti izvoz šumskih sortimenata na dvije godine
1
Vlada RS: Zabraniti izvoz šumskih sortimenata na dvije godine
Foto: Pixabay (Foto: N. G./Klix.ba)
Vlada Republike Srpske zatražila je od Vijeća ministara BiH da na dvije godine zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata tarifne oznake "4403" s ciljem razvoja domaće drvoprerađivačke industrije.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Vlada RSje danas usvojila informaciju o realizaciji zaključka donesenog na trećoj zajedničkoj sjednici VladeRS i Vlade Federacije BiH, te od Vijeća ministara BiH traži da, s ciljem razvoja domaće drvoprerađivačke industrije, na period od dvije godine bude uvedena taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta.

Zatraženo je da taksa za hrastovo drvo tarifne oznake "4407 91" bude 120 KM po toni ili kubnom metru, dok bi taksa za bukvu bila 60 KM po toni ili kubnom metru.

Na sjednici je od Vijeća ministara BiH zatraženo i da s ciljem zaštite domaćih potrošača koji koriste ogrevno drvo, na period od dvije godine bude uvedena taksa na izvoz cijepanog ogrevnog drveta tarifne oznake "4401" u iznosu od 25 KM po toni, odnosno 18 KM za kubni metar, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

Prihodi od taksi bi putem Uprave za indirektno oporezivanje BiH bili uplaćivani u budžete entiteta i Brčko distrikta, i to na posebne namjenske ESCROW račune u skladu sa porijeklom šumskih drvnih sortimenata od kojih su izrađeni poluproizvodi i proizvodi za koje se plaća taksa.

Sredstvima od taksi će se finansirati deminiranje šuma i izgradnja šumskih puteva, a posebnim propisom entiteta i Brčko distrikta će se urediti način finansiranja radova, način kontrole trošenja novca, način kontrole izvedenih radova, kao i druge potrebne odredbe, navodi se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: