Uz uslov
127

Vlada HNK i firma Granit iz Jablanice potpisali ugovor o koncesiji na 30 godina

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Potpisivanje Ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralne sirovine arhitektonsko-građevinskog kamena na lokaciji Čehari s privrednim društvom "Granit" iz Jablanice održano je u utorak u Mostaru, a koncesija se izdaje na 30 godina, uz uvjet da ovo poduzeće u idućih šest mjeseci pronađe strateškog partnera za ulazak u posao.

"Odluka da se potpiše ovaj Ugovor donijeta je jednoglasnom odlukom Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ). Na ovaj način smo pružili ruku GRANITU, i nadamo se budućem ulagaču, kako bi konačno stali na noge i počeli raditi onako kako treba", rekao je kantonalni ministar ekonomije Zanin Vejzović.

Dodao je kako je ta sjednica održana 22. decembra, a od 33 tačke bile su 24 koncesije, većinom za fotonaponske elektrane.

Otkrio je i kakvi su uvjeti postavljeni prije potpisivanja ovog Ugovora od strane Vlade HNŽ-a.

"Što se tiče strateškog partnera, tu trebamo razdvojiti dvije stvari. Jedna je koncesija koju daje ministarstvo, a drugo je ugovor koji je potpisao stečajni upravitelj sa strateškim partnerom. Vlada je odgovorna za koncesiju. Jedan od uvjeta za dobivanje koncesije bila je da GRANIT pronađe strateškog partnera. Ono što smo mi tražili klauzulom u Ugovoru o koncesiji je da se koncesija izdaje na 30 godina pod uvjetom da u narednih šest mjeseci strateški partner 'uđe u posao', da izvrši uplatu sredstava koja je definirana njihovim sporazumom, a to je nešto više od 20 milijuna KM. Ukoliko do toga ne dođe u šest mjeseci, koncesija ne važi", naglasio je Vejzović.

Stečajni upravitelj GRANITA Abid Šarić zahvalio je Vladi HNK uime više od 180 zaposlenih u ovome poduzeću.

"Ne mogu da ne istaknem jedan žal zašto je ovaj postupak više od tri godine stajao u fazi u kojoj se sad nalazi. Za to vrijeme GRANIT je imao ogromne štete i gubitke, ali svemu dođe kraj pa smo i ovo na neki način prebrodili. Potpisivanjem Ugovora o koncesiji napravili smo jedan veliki korak ka stvaranju preduvjeta za konačan i što je najvažnije efikasan završetak kompletnog stečajnog postupka", izjavio je Šarić.

On vjeruje kako će Granit, uz određene dodatne aktivnosti, konačno u potpunosti zaokružiti i pravno uokviriti svoje poslovanje i svoju egzistenciju te da će i u buduće biti oslonac razvoja, ne samo Općine Jablanice, nego HNK, Federacije i države BiH.

"Radi se o potentnom poduzeću s izuzetnom sirovinom kojom raspolaže i sa svim preduvjetima da to zaista bude nositelj razvoja i Jablanice i županije, ali i entiteta i države. Cijelo vrijeme postupka poslujemo, 90 posto proizvodnje izvozimo, ponajviše u zemlje regije i to u budućnosti može i treba da bude još bolje", mišljenja je stečajni upravitelj.

Kako kaže, sa strateškim partnerom su dogovorili generalni okvir.

"Granit će osposobiti da ima dozvolu za koncesiju, dozvolu za izvođenje radova i dozvolu za eksploataciju. Jedan daje Vlada HNŽ-a, a druga dva Ministarstvo. Kada se ti uvjeti ispune, strateški partner će položiti sredstva na žiro račun i krenut će se sa izmirivanjem obaveza. Nama nakon potpisivanja ovog ugovora slijedi podnošenje zahtjeva za dozvolu za eksploataciju nadležnom ministarstvu, a kada dobijemo to, slijedi podnošenje zahtjeva za dozvolu za izvođenje radova", rekao je Šarić.

On vjeruje kako će strateški partner izvršiti svoje obaveze.

"Zainteresirani su, priložili su garanciju banke, svoj biznis plan. Do sada su uložili nemala sredstva u istraživanje, izradu projekata, snimanje stanja. Uopće ne sumnjam da će se to uspješno završiti", smatra Šarić.

Potpisivanjem Ugovora o koncesiji zadovoljan je i načelnik Jablanice Damir Šabanović.

"Dugogodišnji problem Granita je nepostojanje koncesije i stečajni postupak koji je otvoren još 2009. godine. Nadam se da je ovo prvi i pravi korak ka rješavanju dugogodišnje agonije radnika Granita, poduzeća koji je za Jablanicu veoma bitno. Granit je uvijek u Jablanici bio jedan od pokretača razvoja, nadam se da će ovaj današnji potpis Ugovora i ulazak strateškog partnera omogućiti da se Jablanica razvija u onom segmentu što je nama strateški cilj, a to je izvrsnost u obradi kamena i svjetski poznati jablanički kamen Gabro", kazao je Šabanović.