Privreda
0

Vlada FBiH saglasna s prodajom Hotela "Đuro Salaj" u Gradcu

FENA
Hotel "Đuro Salaj" u Gradcu
Hotel "Đuro Salaj" u Gradcu
Vlada FBiH je donijela Odluku o davanju saglasnosti Agenciji za privatizaciju u Federaciji BiH za prodaju imovine Hotel "Đuro Salaj", s pripadajućim zemljištem, u Gradcu (Republika Hrvatska).

Hotel "Đuro Salaj" je u suvlasništvu nekoliko privrednih društva iz BiH. Oni su vanknjižni vlasnici, jer je u zemljišnim knjigama upisano društveno vlasništvo s pravom korištenja u korist nekadašnje Složene organizacije udruženog rada "Titovi rudnici uglja" u Tuzli, čiji su pravni sljednici ova privredna društva.

Kupac je dužan od Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske osigurati izuzimanje od zabrane raspolaganja nekretninama u skladu sa Uredbom o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriju Republike Hrvatske i Odlukom o izuzimanju od zabrane raspolaganja nekretninama na teritoriju Republike Hrvatske pravnih osoba sa sjedištem u Republici Sloveniji, Republici Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Agencija za privatizaciju u FBiH će nekretninu, površine od 8.957 m2, prodati metodom aukcije. Početnu cijenu od 4.250.000 eura, odnosno 8.312.277,50 konvertibilnih maraka, utvrdio je vještak građevinske struke.

Ponuđena cijena za Hotel "Đuro Salaj" bit će jedini kriterij za odabir najpovoljnijeg ponuđača. Poreze i troškove koji proizilaze iz zaključenog kupoprodajnog ugovora u cijelosti snosi kupac, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.