Potvrdio Vedran Lakić
70

Vlada FBiH će ići na ograničenje povećanja cijene struje privrednicima, računi bi mogli biti uvećani do 20 posto

A. K.
Vedran Lakić (Foto: A. K./Klix.ba)
Vedran Lakić (Foto: A. K./Klix.ba)
Vlada Federacije BiH uskoro bi trebala ići na ograničenje povećanja cijena električne energije privrednicima, potvrdio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) ovu godinu bi trebala završiti s negativnim poslovanjem od 90 miliona konvertibilnih mraka, a s druge strane privrednici su još ranije potvrdili da im to javno preduzeće šalje ponude za snabdijevanje električnom energijom u 2024. godini, prema kojima bi cijena struje bila za 70 posto viša.

Kao osnovni uzrok negativnog poslovanja iz EPBiH su istakli kontinuirano smanjenje isporuka uglja iz rudnika koji djeluju u njihovom koncernu.

Da je stanje u rudnicima, ali i u elektroprivredama u Sarajevu i Mostaru loše, potvrdio je i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, koji ističe da bi izvjesno povećanje cijene električne energije za privrednike u idućoj godini moglo biti ipak do 20 posto, shodno mjeri koju je spremna povući Vlada FBiH.

"Rudnici su u katastrofalnom stanju. Elektroprivreda BiH i resorno ministarstvo skupa s Vladom FBiH je stavila cijeli fokus na oporavak rudnika, smanjenje broja neproizvodnih radnika koji opterećuju poslovanje rudnika. To sve činimo kako bismo pokušali vratiti energetski sistem na stanje na kojem mora biti", kazao je Lakić.

Lakić je kazao da je vrlo loše stanje i u Elektroprivredi BiH, koja će prema projekcijama u ovoj godini poslovati u minusu od 90 miliona KM, dok je kako je podsjetio resorni ministar, u Elektroprivredi u Mostaru prošla godina završila sa minusom od 81 milion KM.

"Nije dobro šta se nalazi u elektroprivredama, a mi moramo obezbijediti sigurno snabdijevanje električne energije za naredni period. Ovaj period je izazovan, EU nas tjera da cijena bude tržišna u BiH, ali mi to ne možemo dozvoliti jer bi ona izosila oko 140 eura/MWh. To je preko 85 posto više od trenutne cijene koju ima privreda. Vlada FBiH će vrlo vjerovatno ići na ograničenje da to povećanje bude do 20 posto, kao što je bilo i u prethodnim godinama", kazao je Lakić.

Podsjećamo, Vlada FBiH je na nedavnoj sjednici, na prijedlog federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu, usljed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu.

Iako je Bosna i Hercegovina u obavezi EU da svoje termoelektrane na ugalj zatvori do 2050. godine, Lakić navodi da u ovom trenutku bez njih energetski sektor u FBiH ne može funkcionirati.

"One su nama trenutno izuzetno potrebne, a u posljednje tri godine da ih nije bilo našli bismo se na udaru povećanja cijene električne energije jer bismo je morali uvoziti iz inozemstva. Termoelektrane nam trenutno osiguravaju sigurnost u snabdijevanju električnom energijom i mogu reći njenu najpovoljniju cijenu u okruženju", dodao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Obnovljivi izvori energije su bh. budućnost, a dok ne dođu na nivo pružanja svojih potpunih efekata, kako je zaključio Lakić, smanjenje korištenja uglja i termoelektrana će biti u skladu sa direktivama koje je BiH preuzela kako bi postala članica EU.