Privreda
2

Vlada Australije daje milijardu dolara za inovativne poslovne ideje

Klix.ba
Malcolm Turnbull (Foto: EPA)
Malcolm Turnbull (Foto: EPA)
Australska vlada objavila je inovativni plan ulaganja 1,1 milijarde tamošnjih dolara (oko 735 miliona eura) u nove poslovne ideje.

Premijer Malcolm Turnbull predstavio je 24 stavke koje bi trebale pomoći u pretvaranju australske ekonomije u dinamičnu i spremniju za 21. stoljeće.

Mnoge od stavki usmjerene su na pružanje podrške poduzetničkim kompanijama, a tu su i prijedlozi izmjene imigracione politike, te ulaganja u nauku i obrazovanje u oblasti matematike.

Dosad je Australija bila osrednje rangirana kad je riječ o trošenju novca na inovacije. Sa ovih više od milijardu australskih dolara u roku od četiri godine to bi se moglo značajno promijeniti. BBC piše kako ova odluka predstavlja priznanje da se Australija ne može osloniti na svoje mineralno bogatstvo, iako ovaj novac vjerovatno neće moći tako brzo utjecati na rješavanje problema rudarstva čije usporavanje šteti australskoj ekonomiji.

Mnogi ovaj potez vide i kao ukor prethodnom premijeru Tonyju Abbottu u čije vrijeme je vlada, prema riječima kritičara, objavila "rat nauci", s obzirom da su novčana ulaganja u naučna tijela bila značajno srezana.

Najava ulaganja u poslovne ideje su dio velikog plana ekonomske politike koji je premijer Turnbull najavio dolaskom na funkciju u septembru ove godine. On je naveo da "za razliku od rudarskog buma, kreativni bum može trajati zauvijek, te je ograničen samo na domete naše mašte".

Kompanije koje prihvataju inovacije su, prema njegovim riječima, konkurentnije na tržištu i imaju više mogućnosti za rast, te povećanje broja zaposlenih.

Bit će promijenjena i pravila koja se tiču imigranata kako bi se poduzetnici potaknuli na preseljenje u Australiju, a stečajni zakoni bit će ublaženi, kako bi preduzeća bila potaknuta na preuzimanje rizika.

"Što kvalitetnije, učinkovitije i produktivnije poduzetnike privučemo to bolje jer oni donose posao", kazao je premijer.