Rasterećenje privrede
72

Višković: Smanjit ćemo stopu poreza i doprinosa kako bi se povećale plate u RS-u

M. P.
Planirano je smanjenje  sa 32,8 na 31 posto/Foto: Shutterstock
Planirano je smanjenje sa 32,8 na 31 posto/Foto: Shutterstock
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković kazao je da je narednim budžetom planirano rasterećenje privrede na način da se oslobodi novac za povećanje plata svih zaposlenih u Republici Srpskoj.

Višković je rekao da im je u planu smanjenje zbirne stope poreza i doprinosa sa sadašnjih 32,8 na 31 posto.

"Također, prijeći ćemo na neki novi model obračuna ličnih primanja sa neto na bruto. Ostat će neoporezivi dio u tom smislu od 700 KM i sada pravimo analize", rekao je Višković za ATV.

On je naveo da je sada pokrivenost uvoza izvozom 80 posto, dok je bila nešto više od 30 posto u vrijeme dok su na vlasti bile stranke koje su sada u opoziciji u RS-u.

"S druge strane, prosječna plata je sada prešla 1.000 KM, a da nije bilo pandemije, mi bismo to ostvarili još lani", rekao je Višković.

On kaže da je došlo do određenih poskupljenja i da je u septembru zavladala inflacija od 2,6 posto, ali da Vlada RS-a mjerama, poput ograničenja marži, utiče na to da inflacija ne bude veća.

"Uticali smo i time što smo u dogovoru sa ruskim partnerima održali stare cijene energenata, poput gasa, koje inače divljaju na svjetskim berzama. Uticali smo i kontrolom cijena električne energije koja je manja i za fizička lica i za privrednike u odnosu na Federaciju BiH", rekao je Višković.