|

Vijeće ministara odobrilo grant EBRD-a od 12,9 miliona eura za autoput u RS-u

Vijeće ministara odobrilo grant EBRD-a od 12,9 miliona eura za autoput u RS-u
31
Klix.ba
12.6.2019. u 16:39
39
komentara
31

dijeljenja
Vijeće ministara odobrilo grant EBRD-a od 12,9 miliona eura za autoput u RS-u Foto: N. G./Klix.ba
Vijeće ministara BiH na današnjoj telefonskoj sjednici utvrdilo je Prijedlog ugovora o grantu (Koridor 5C u RS - Dio l) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan.
Zaključeno je da Ministarstvo finansija i trezora BiH Prijedlog ugovora dostavi Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika ugovora odredi ministar finansija i trezora BiH.

Grant od 12.900.000 eura bit će alociran na Republiku Srpsku – JP Autoputevi Republike Srpske u svrhu podrške finansiranju izgradnje dviju petlji na autoputu u Johovcu (Tovira) i Rudanki (Kostajnica), te dionice autoputa dužine 6,1 km između ovih petlji, kao i prilaznog puta s dvjema trakama u dužini oko jednog kilometra za povezivanje sa postojećom magistralnom cestom, uključujući prijelaz preko rijeke Bosne.

U svrhu realizacije navedenog projekta EBRD je sa JP Autoputevi Republike Srpske kao zajmoprimcem, odnosno projektnim entitetom zaključio Ugovor o zajmu 27. 12. 2017. godine na iznos 70.000.000 eura.

Na osnovu zaključenog Ugovora o zajmu, Banka je sa Bosnom i Hercegovinom kao davaocem garancije, odnosno primaocem granta zaključila Ugovor o garanciji 5. 1. 2018. godine.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...