Promijenit će budućnost
2

Veliki uspon južnokorejske vojne industrije: Brže proizvode od konkurencije na Zapadu

B. R.
Samohodne haubice kompanije Hanwha namijenjene Poljskoj (Foto: EPA-EFE)
Samohodne haubice kompanije Hanwha namijenjene Poljskoj (Foto: EPA-EFE)
Najveća južnokorejska vojna kompanija Hanwha testira niz novog oružja. To govori da Južna Koreja povećava prodaju svog oružja. Taj rast prodaje je veći u odnosu na sve ostale države svijeta.
Prodaja oružja ove zemlje je u posljednjih pet godina porasla za 177 posto. To se desilo uprkos tome što Sjedinjene Američke Države, Rusija i Francuska imaju veće vojne industrije. Analitičari smatraju da ono što se dešava u Južnoj Koreji predstavlja veliku promjenu za budućnost.

Kompanija Hanwha je najveći južnokorejski izvoznik oružja. Većinu oružja prodaje Poljskoj kao značajnom članicom NATO-a. S ovom državom ima sporazume za isporuku oružja vrijedne 13,7 milijardi dolara. Stručnjaci smatraju da je ključno za prodaju to što radnici ove kompanije uspijevaju brzo proizvoditi.

U decembru prošle godine je počela isporuka samohodnih haubica K9 u Poljsku. To se desilo samo tri mjeseca nakon što je potpisan sporazum o nabavci, što je velika razlika u odnosu na ostale sporazume o isporuci oružja u Evropi. Naime, ponekad prođe i nekoliko godina do realizacije sporazuma, tj. do isporuke.

U Hanwhai smaraju da je brza proizvodnja najvažnija u njihovoj strategiji pronalaženja novih kupaca. Vojni analitičari su konstatovali da je Južna Koreja u mogućnosti da samohodne haubice brže proizvodi od konkurencije na Zapadu i zbog decenija rasta napetosti u svom susjedstvu.

Evropske vojne sile su nakon završetka hladnog rata počele smanjivati kapacitete za proizvodnju konvencionalnog oružja. S druge strane, Sjeverna Koreja je primorala južnog susjeda da povećava proizvodnju.

Južna Koreja se od tada uglavnom fokusirala na razvoj tradicionalnog oružja, kao što je artiljerija. Kompanija Hanwha je u međuvremenu počela proizvoditi i drugo oružje, među kojem je podmornica KSS-III. U pregovorima je da ove dizelske podmornice proda Kanadi, još jednoj članici NATO-a. Za proizvodnju se koriste automatizovane mašine i koriste se dijelovi proizvedeni u Južnoj Koreji.

Menadžer proizvodnje Hwang Sung-Mo je ukazao da je 90 posto proizvodnje automatizovano. Plan je da se proizvodni kapaciteti udvostruče do 2027.

Rast prodaje južnokorejskog oružja je dobrim dijelom podstaknut ukrajinskim potrebama u odbrani od ruske agresije. Ta potreba se odnosi na spomenute haubice.

NATO članice su tradicionalno oružje kupovale jedna od druge. No, sada, usljed ruske agresije na Ukrajinu i problema u lancu snabdijevanja, sve više oružje kupuju od Južne Koreje koja je jedna među tehnološkim najnaprednijim državama.

Rast izvoza namjenske industrije je jedan od ključnih ciljeva južnokorejske vlade. Cilj je da ova država do 2027. bude četvrta najveća izvoznica oružja na svijetu, objavio je Wall Street Journal.