|

Veliki korak ka implementaciji južne gasne konekcije između BiH i Hrvatske

Veliki korak ka implementaciji južne gasne konekcije između BiH i Hrvatske
59
R. D.
19.2.2020. u 10:27
5
komentara
59

dijeljenja
Veliki korak ka implementaciji južne gasne konekcije između BiH i Hrvatske
Južna gasna interkonekcija između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, projekat od strateškog regionalnog značaja, napravio je još jedan korak ka implementaciji.
BH-Gas, Federalna kompanija za proizvodnju i transport gasa, potpisala je danas Ugovor o dodjeli grant sredstava s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Konsultantski Ugovor za izradu Studije uticaja na okoliš i Studiju opravdanosti s Konzorcijem čiji je voditelj Dvokut-Ecro, konsultantska kompanija koja pruža usluge u području zaštite okoliša i prirode.

Potpisivanje je upriličeno u Direkciji BH-Gasa u Sarajevu na ceremoniji kojoj je prisustvovao i direktor Programskog ureda USAID, Kent Larson. Američka agencija za međunarodni razvoj podržala je projekt Grant sredstvima od 500.000 USD.

Manuela Naessl, Direktorica EBRD u Bosni i Hercegovini, rekla je kako je veoma zadovoljna što BH-Gas, EBRD, EU i USAID sarađuju na ovom važnom projektu.
"Diverzifikacija snabdijevanja je presudna za energetsku sigurnost, a planirana interkonekcija može igrati ključnu ulogu u tome. Raznolikost potencijalnih pristalica, koji su danas ovdje, ilustruje visoki nivo pažnje koju tome pridajemo. Iako s nestrpljenjem očekujemo rezultate novih procjena, također se nadamo da će u međuvremenu biti donesen novi zakon o gasu u Bosni i Hercegovini koji će sektor promaknuti dalje prema poštivanju trećeg energetskog paketa EU", navodi ona

Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa je istaknuo važnost Južne gasne interkonekcije Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što je potvrđeno i odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju strateškog značaja projekta. Također, gospodin Salkić je naglasio da će implementacija i međusobno povezivanje transportnih sistema Bosne i Hercegovine (BH-Gas) i Hrvatske (Plinacro) omogućiti integraciju sa evropskim tržištem prirodnog gasa, diverzifikaciju kako pravaca tako i izvora snabdijevanja (LNG Krk, Kaspijska regija / Jonsko- Jadranski gasovod, evropska čvorišta za trgovinu gasom) i na taj način stvoriti uslove za dugoročno, sigurno i pouzdano snabdijevanje svih potrošača prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini.

Procjena uticaja na okoliš i društvo za projekat Južna gasna interkonekcija između Bosne i Hercegovine i Hrvatske (gasovod Posušje - Novi Travnik s odvojkom za Mostar) biti će pripremljena u skladu s okolišnom i socijalnom politikom EBRD, kao i zahtjevima lokalnog zakonodavstva. Korištenjem međunarodne tenderske procedure u skladu s politikama i pravilima EBRD za odabir Konsultanta, Ugovor je dodijeljen Konzorciju čiji je voditelj Dvokut-Ecro. Ukupna vrijednost potpisanog ugovora će biti finansirana iz gore navedenog iznosa obezbjeđenog Granta.
Javnost je već informisana da je izrada Idejnog projekta gasovoda započela u augustu 2019. godine.

Izrada Idejnog projekta se finansira grant sredstvima Evropske Unije kroz CONNECTA Tehničku pomoć. Okončane su aktivnosti definisanja tj. projektovanja glavne trase uz geodetsko snimanje i geotehničke istražne radove.

Projekat Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske u dužini od 160 km spada u najveće linijske infrastrukturne projekte koji su trenutno u toku. Kompleksnost projekta se ogleda i u tome što prostorno obuhvata četiri kantona, što zahtijeva aktivno učešće i podršku lokalnih zajednica u svakoj fazi implementacije.

Studija predizvodljivosti, Analiza finansijske održivosti i Analiza troškova i koristi su ranije finansirane Grant sredstvima Evropske Unije kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan i CONNECTA Tehnička pomoć u 2013. i 2018. godini respektivno. Okončanje izrade projektne dokumentacije je planirano za kraj 2020. godine, a rezultirati će ishodovanjem okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti za projekat.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...