{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Velika potražnja i pad cijena na tržištu nekretnina u Sarajevu

F
15.4.2014. u 11:01
44
104
Velika potražnja i pad cijena na tržištu nekretnina u Sarajevu
44
Velika potražnja i pad cijena na tržištu nekretnina u Sarajevu
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tržište nekretnina u Kantonu Sarajevo trenutno karakteriše velika potražnja uz evidentan nastavak pada cijena.
Emir Kulovac iz agencije za nekretnine "Prostor" izjavio je Agenciji Fena da sve nekretnine, ukoliko imaju prilagođenu cijenu, relativno brzo bivaju prodane, za što su najbolja potvrda novoizgrađene stambene jedinice od kojih veliki dio biva prodan već u toku gradnje.

"Najviše nekretnina se prometuje na području općine Novi Grad gdje omjer uloženo/dobijeno pogoduje mladim bračnim parovima koji su najčešći kupci nekretnina. Kada je rječ o novogradnji, javlja se ograničavajući faktor u vidu slobodnih lokacija za gradnju, gdje prednjače općine Ilidža i Novi Grad, te je trenutno na tim lokacijama i najveći broj transakcija", pojasnio je Kulovac.

Dodao je da svake godine bilježe veliki broj kupaca iz bh. dijaspore, koji su najaktivniji u periodima ljetnjeg i, nešto manje, zimskog godišnjeg odmora.

"S obzirom na to da svake godine bilježimo rast broja transakcija s klijentima iz inostranstva možemo konstatovati da oni imaju značajan udio na tržištu", tvrdi Kulovac.

Hadis Kadić iz agencije "Ingenium nekretnine" naveo je da na tržištu ima veliki broj stanova koji se prodaju i da potražnja postoji, ali što se tiče same realizacije ne mogu biti pretjerano zadovoljni, ali nisu ni nezadovoljni.

"Građani Sarajeva su zainteresirani i za novogradnju i za starogradnju. Starogradnja se najviše prodaje zbog lokacije, jer na najtraženijim lokacijama poput Grbavice, Čengić-Vile i Dolac-Malte novogradnje gotovo da i nema", kazao je Kadić.

Po njegovim riječima, najveće interesovanje za novogradnju vlada na Stupu gdje pet investitora gradi nove zgrade i dobar dio ljudi koji prvi put kupuju nekretninu, kao što su mladi bračni parovi, odlučuje se za tu opciju.

"Sudeći po trenutnom interesovanju i kontaktima koji su ostvareni, očekujem da će potražnja kupaca iz dijaspore ove godine biti dobra. Oni u 95 posto slučajeva kupuju novogradnju, vjerovatno da bi izbjegli dodatna ulaganja, a nastoje i da stan nema visoke rashode dok nisu tu", rekao je Kadić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: