Izvoz standardan
25

Uvoz iz Australije u prošloj godini povećan za skoro 90 puta

M. P.
U 2021. godini uvezene robe vrijedne oko 59,8 miliona KM/Foto: Shutterstock
U 2021. godini uvezene robe vrijedne oko 59,8 miliona KM/Foto: Shutterstock
Iako spada u zemlje s kojima Bosna i Hercegovina ne ostvaruje značajnu vanjskotrgovinsku razmjenu, Australija ipak nije zanemariv vanjskotrgovinski partner naše zemlje.

Pogotovo to nije bila u 2021. godini, kada je, u odnosu na prethodne godine, znatno povećan uvoz iz ove zemlje u BiH.

Tako je za 11 mjeseci prošle godine iz Australije u Bosnu i Hercegovinu uvezeno robe vrijednosti nešto više od 59,8 miliona KM, dok je on godinu ranije bio tek 667.780 KM, što je za skoro 90 puta manje nego u 2021. godini.

Najveće učešće u uvozu prošle godine imali su proizvodi iz tarife mineralna goriva, mineralna ulja i njihovi proizvodi, kojih je uvezeno za nešto malo više od 59 miliona KM.

Fosilna ili mineralna goriva su goriva koja nastaju od prirodnih resursa poput anaerobnog raspadanja zakopanih mrtvih organizama, a mineralna ulja su ekstrakti dobijeni industrijskom preradom iz nafte, a najčešći su petrolej, parafin i vazelin

Neznatno učešće u uvozu imala su i vozila, osim željeznickih ili tramvajskih šinskih, zatim proizvodi od tekstila, električne mašine i drugi. Godinu prije, u 2020. godini, iz Australije smo uvezli najviše proizvoda iz tarife optički, fotografski, kinematografski, mjerni i drugi proizvodi (140.917 KM) te tarife alati, kožarski proizvodi, vozila, proizvodi od tekstila, staklo i drugi.

U 2019. godini uvezli smo robu vrijednosti 872.781 KM, a najveće učešće imali su proizvodi iz tarife nuklearni reaktori, kotlovi, mašine, i to u vrijednosti od 302.855 KM.

Izvoz iz naše zemlje u Australiju standardan je i tu nije bilo nekih većih oscilacija. Tako je u 11 mjeseci 2021. godine u ovu zemlju iz BiH izvezeno robe u vrijednosti skoro 6 miliona KM. Najviše smo izvezli robe iz tarife eksplozivi i šibice (975.445 KM), zatim namještaja, igračaka, voća i drugih proizvoda.

U 2020. godini izvoz je bio veći i iznosio je više od 7,5 miliona KM, a proizvodi iz tarife eksploziv i šibice izvezeni su u vrijednosti od skoro 2,3 miliona KM. Slijede igračke, voće, namještaj i drugi proizvodi. Izvoz je u 2019. godini bio nešto manji i iznosio je više od 6,2 miliona KM, a na prvom mjestu po izvozu opet su bili proizvodi iz tarife eksploziv i šibice s više od 2,4 miliona KM.