Privreda
114

Uspješna proizvodnja kornišona na području Bugojna

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Proizvodnjom kornišona na oko osamdeset dunuma zemljišta bavi se šezdesetak porodica s područja bugojanske općine.

Jedan od njih je Nihad Dautbegović iz naselja Kula, koji ovih dana ubire prve plodove porodičnog biznisa od kojeg puno očekuje.

"Zasadio sam šest hiljada sadnica na površini od dva dunuma. Zahvaljujući ugovoru s preduzećem Agrona otkup cijelog uroda je zagarantiran. Prosječna proizvodnja po dunumu je 5-7 tona i mi se nadamo da ćemo uspjeti proizvesti tu količinu", kazao je.

Po riječima ovog Bugojanca, dobitnika priznanja “Zlatni ljiljan“, od sadnje do berbe kornišona prođe četrdeset dana, što je relativno kratak period u kojem se može doći do solidne zarade.

"Proizvodnja ove poljoprivredne kulture je manje zahtjevna od plasteničke proizvodnje kupusa, kojom smo se bavili sedam godina. Naravno, ne bismo mogli bez pomoći agronoma, koji redovno prati stanje na zasijanim parcelama", ističe Dautbegović.

Proizvodnjom kornišona počeo se, kaže, baviti zbog djece koja nisu imala posao. Sigurno tržište i poznata cijena otkupa po jednom kilogramu su prednost zbog koje, priznaje, razmišlja da proširi proizvodnju.

"Cijena jednog kilograma kornišona prve klase iznosi 1,20 KM, a druge 0,60 KM. Krajem oktobra ćemo sumirati rezultate, nakon čega ćemo odlučiti da li ćemo proširiti proizvodnju. Po onom što trenutno vidimo, nema razloga da se to ne desi", naglasio je.