Uskoro zabrana i ograničenje izvoza šumske građe iz Bosne i Hercegovine

Uskoro zabrana i ograničenje izvoza šumske građe iz Bosne i Hercegovine
25
Klix.ba
24.5.2019. u 14:14
92
komentara
25

dijeljenja
Uskoro zabrana i ograničenje izvoza šumske građe iz Bosne i Hercegovine Ilustracija: Shutterstock
Kao što je ranije najavljivano, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokrenut će proceduru koja bi u konačnici dovela do zabrane izvoza drveta iz BiH, a s ciljem jačanja domaće drvoprerađivačke industrije.
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović narednih dana će provesti hitne konsultacije s nadležnim institucijama i pokrenuti potrebne procedure prema Vijeću ministara BiH, kako bi se zabranio izvoz šumskih drvnih sortimenata iz Bosne i Hercegovine, na period od dvije godine, i uvela taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta, a sve u cilju zaštite domaćih proizvođača.

Namjera je da ove mjere budu jedinstvene za oba entiteta kako bi se u potpunosti smanjio izvoz drvne sirovine i omogućio nesmetan razvoj industrije namještaja u BiH.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prethodno je zaprimilo od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS te od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, inicijative za zabranu izvoza drvnih sortimenata i uvođenje taksi na izvoz rezane građe.U junu 2018. godine federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić obznanio je odluku o inicijatvi prema Vijeću ministara da se zabrani izvoz drveta iz BiH na dvije godine, a Vlada FBiH je tada i usvojila ovaj prijedlog.

"Već godinama se drvoprerađivači u oba entiteta žale na nedostatak sirovine. Godinama se iz naše zemlje većinom izvoze neprerađeno drvo i trupci. Umjesto da proizvodimo domaći namještaj, rasprodajemo naše prirodne resurse", objasnio je tada Dedić.

Također, Vlada Republike Srpske u isto je vrijeme zatražila od Vijeća ministara BiH da na dvije godine zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata tarifne oznake "4403" s ciljem razvoja domaće drvoprerađivačke industrije.
Prijavi grešku


Komentari (92)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...