Privreda
48

Uskoro počinje izgradnja HE "Vranduk"

Klix.ba
HE "Vranduk": U toku pripremni i istražni radovi
HE "Vranduk": U toku pripremni i istražni radovi
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Elvedin Grabovica, ministri u Vladi Federacije i članovi Uprave JP EPBiH posjetiće sutra lokalitet buduće HE "Vranduk" gdje su u toku pripremni i istražni radovi za početak izgradnje objekta.

Povod za obilazak je skori početak radova na izgradnji prve hidroelektrane u sistemu JP EPBiH u poslijeratnom periodu, objava međunarodnog javnog poziva za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija zainteresovanih za učešće u izgradnji HE "Vranduk" i uručenje Plana upravljanja za održavanje Nacionalnog spomenika Stari grad Vranduk.

Vrijednost projekta HE "Vranduk" je 127 miliona KM. Planirana je kao protočno postrojenje derivacionog tipa, instalisane snage 19,63 MW i prosječne godišnje proizvodnje od 96,38 gigavat-sati (GWh).

Direktor Grabovica će tom prilikom direktorici Zavoda za zaštitu spomenika kulture Lidiji Mičić uručiti Plan upravljanja za održavanje Nacionalnog spomenika Stari grad Vranduk.

Plan upravljanja, kako je saopćeno iz EPBiH, prethodi daljoj pripremi izgradnje HE "Vranduk", kao i definisanju modela za obezbjeđenje kohabitacije novog hidroenergetskog objekta u neposrednoj blizini nacionalnog spomenika Stari grad Vranduk. Osim smjernica za zaštitu kulturne i prirodne baštine, Plan upravljanja je doprinos razvoju ovoga područja.

"JP Elektroprivreda BiH kao društveno odgovorna kompanija, s ciljem unapređenja uslova života u naseljima koja gravitiraju HE 'Vranduk' investirala je 1,5 miliona KM u realizaciju 34 infrastrukturna projekta", naglašeno je.

Okončana je i prva faza eksproprijacije nekretnina na lokaciji izgradnje HE "Vranduk" na području Općine Zenica. JP Elektroprivreda BiH je preuzela četiri nekretnine na području MZ Vranduk, među kojima su stambeni objekti, građevinsko zemljište pod stambenim objektima, poljoprivredno i šumsko zemljište. Pokrenuta je i druga faza eksproprijacije.

HE ¨Vranduk¨ je važna s aspekta zaštite okoliša i stabilnosti sistema, povećanja proizvodnje i pouzdanosti u snabdijevanju kupaca električnom energijom.