Privreda
18

Uprava BIRA-e: Zbog milionskog gubitka smo morali promijeniti djelatnost

Klix.ba
Zbog neodrživosti proizvodnje i godišnjeg gubitka od oko četiri miliona KM Uprava BIRA-e je bila prisiljena donijeti odluku o reduciranju djelatnosti, saopćeno je danas iz Uprave ovog preduzeća.

Dodaju da je za razliku od brojnih slučajeva BIRA izmirila sve zakonske obaveze prema radnicima i državi, iako radnici ovog preduzeća ostaju bez posla i uručeni su im otkazi. Uprava preduzeća se osvrnula na historiju ovog preduzeća.

Bihaćka tvornica rashladnih aparata BIRA bila je (i ostala) jedina ovakve vrste u Bosni i Hercegovini. U periodu agresije na našu zemlju 1992.-1995., bila je izložena direktnim ratnim dejstvima i potpuno devastirana.

Privatizirana je u redovnom postupku 2004. godine sa planovima, ne samo za ponovno pokretanje, već i širenje proizvodnje i izvoz na evropsko tržište. Sa tim ciljem, Uprava BIRA-e d.d. donijela je odluku o rekonstrukciji i adaptaciji postojeće, te izgradnji potpuno nove tvornice sa najmodernijim proizvodnim tehnologijama prema standardima EU, i pritom investira 35 miliona KM.

Zahvaljujući tome, BIRA d.d. je uspostavila poslovnu saradnju sa svjetskim brendovima te osigurala izvoz bh. proizvoda u 26 evropskih zemalja.

Svjetska ekonomska kriza 2008. godine je direktno utjecala na poslovanje BIRA-e jer su tada evropski kupci otkazali narudžbe. Tako je u skladištu BIRA-e ostalo 30 hiljada gotovih proizvoda uz repromaterijal za još 40 hiljada aparata ugovorenih za evropsko tržište. Novonastalo stanje proizvelo je velike gubitke, što je bio slučaj i sa ostalim domaćim proizvođačima koji su također bili ostvarili uvjete za izvoz na evropsko tržište, dok je izostala bilo kakva reakcija nadležnih institucija u svrhu očuvanja proizvodnje i radnih mjesta.

Od 2010. godine vlade NR Kine i Republike Turske konstantno daju finansijske podsticaje tamošnjim proizvođačima za izvoz na tržište Evropske Unije. Od tada je BIRA d.d., pokušavajući opstati na evropskom tržištu, bila prisiljena drastično snižavati cijene svih svojih proizvoda, što je u periodu od 2010. do 2014. godine prouzrokovalo gubitak od 17 miliona KM. Za to vrijeme, proizvodni proces je bio djelimično obustavljen, ali su tekle obaveze prema državi i radnicima.

Uprava BIRA-e je od poslovnih banaka podigla kreditna sredstva kako bi zaposlenicima u cijelosti isplatila plaće, doprinose i ostale naknade, te poreske obaveze prema državi, što je dovelo do dodatnog zaduženja od pet miliona KM koji je još uvijek u fazi otplate, navodi se u saopćenju.