Privreda
4

Uprava Aluminija stavila svoj mandat na raspolaganje

FENA
Unatoč deblokiranom računu Aluminij d.d. Mostar nema perspektive bez smanjenja cijene električne energije i ovakvim odnosom, stavovima i ponašanjem Federalne vlade, a posebice Federalnog ministarstva industrije, energetike i rudarstva, izjavio je danas u Mostaru generalni direktor te kompanije Ivo Bradvica koji će na prvoj sjednici novog saziva Nadzornog vijeća društva staviti svoj mandat na raspolaganje, kao i cjelokupna uprava društva.

Bradvica je u današnjem obraćanju novinarima odbacio pojedine navode kako je od Uprave zatraženo da stavi mandat na raspolaganje, kako bi Aluminiju bio deblokiran račun.

"Stavljanje mandata na raspolaganje novom sazivu Nadzornoga vijeća društva, koje bi svoju sjednicu trebalo održati slijedeći mjesec, isključivo je moja i odluka uprave društva", kazao je Bradvica.

On je naglasio kako je nakon posljednje blokade računa Aluminija bio izložen strašno velikim pritiscima od raznoraznih interesnih skupina i grupacija, koje su, prema njegovom mišljenju, vrlo neprincipijelno i nekorektno nudile svoje načine "iznalaženja rješenja za Aluminij".

"Pri tome se mora imati u vidu da je na pragu izborna godina i da je tamo gdje su se ranije finansirale izborne kampanje nestalo novca", kazao je Bradvica, čime je dao naslutiti kako bi se moglo raditi o nekim političkim strankama, što on nije želio precizirati.

Prema njegovom mišljenju, i vrijeme posljednje blokade računa Aluminija je jako dobro isplanirano jer je to urađeno kada je federalni premijer Nermin Nikšić bio izvan zemlje, a njegovo odsustvo je iskorišteno i kada je bilo došlo do prve blokade računa.

"Meni se na temelju tih i još nekih drugih pokazatelja daje zaključiti kako se i premijeru neke stvari u FBiH rade iza leđa ili barem pokušavaju uraditi iza leđa, što on uspijeva na vrijeme spriječiti", izjavio ja Bradvica, napominjući kako je premijer Nikšić jedini u Vladi FBiH svojim angažmanom i zalaganjem doprinio da se i ovaj put dođe do rješenja za Aluminij.

Govoreći o poslovanju ovoga giganta, Bradvica je kazao kako je prema Studiji o restrukturiranju Aluminija d.d. Mostar, koju je napravilo 17 doktora nauka s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, uz ostalo, navedeno da su visoki troškovi cijene električne energije, uz pad cijena aluminija na LME-u glavnim uzrokom gubitka u Aluminiju u 2012. i 2013. godini. Cijena električne energije u 2012. godini dosegnula je rekordne iznose, što je, uz porast cijena ostalih bitnih ulaznih sirovina, rezultiralo gubitkom u iznosu od 65, 8 miliona KM. Takav negativni trend nastavljen je i u prvom polugodištu 2013. godine pa sve do danas.

Prema navedenoj studiji, Aluminij je prinuđen plaćati neprimjereno visoku cijenu električne energije, koja u strukturi troškovnog inputa, u odnosu na berzovnu cijenu aluminija u 2013. godini, iznosi više od 60 posto, čime je njegov tržišni opstanak vrlo upitan.

Zbog svega navedenog, Aluminij i sada ne radi u punom kapacitetu, odnosno radi u znatno manjem kapacitetu.

Prema riječima Bradvice, iako živimo u istoj državi, Aluminij bi poslovao s dobitkom ili imao manje gubitke da je kojim slučajem smješten bliže Jablanici ili Nevesinju, gdje bi koristio električnu energiju elektroprivreda RS-a ili BiH.

Primjera radi, da je Aluminij smješten bliže Jablanici njegov bi gubitak iznosio svega 23 miliona maraka, a da je kojim slučajem bliže Nevesinju, Aluminij bi bio u dobitku od oko 22 miliona maraka, što zorno pokazuje koliko on ovisi o cijeni električne energije.

Iz svega navedenoga može se zaključiti kako je potpuno jasno da Aluminij nije i ne može utjecati na cijenu električne energije, kao i na cijenu metala, ali da je područje električne energije nešto na što se u BiH može utjecati.

Generalni direktor Aluminija je podsjetio i na to kako elektroprivrede BiH i HZ H-B izvoze viškove struje, a najčešće tu "izvezenu struju" kupuje Aluminij, ali po značajno većim cijenama, čime se izravno povećavaju troškovi proizvodnje aluminija i smanjuje njegova kapitalna snaga, što Bradvica drži pitanjima koja su u isključivoj mjerodavnost ministra Erdala Trhulja.

"Ministar Trhulj uporno ističe i iznosi neistinite tvrdnje tvrdeći da je domaća struja najjeftinija u Europi, u čemu ga zorno demantira naš ugovor sa slovenskom kompanijom GEN-I, s kojom smo postigli cijenu koja je za 5 eura po megavat satu jeftinija od one što plaćamo Elektroprivredi HZ H-B", kazao je Bradvica.

Na upit zašto Aluminij ne kupuje struju Republike Srpske, Bradvica je izjavio kako je Aluminij za tu struju bio jako zainteresiran jer je znatno jeftinija, te nudio razne prijedloge RS-u kao npr, da iz Zvornika Aluminij uzimaju glincu, a za uzvrat da dobiva struju iz RS. Time bi Aluminij smanjio troškove, a iz Zvornika bi u Aluminiju dobili tržište gdje će plasirati svoju glinicu. "Međutim, opće je poznato da se u RS-u ne može ništa postići dok 'tata' ne klimne glavom", naglasio je on.

Na kraju je zaključio kako svaka zloupotreba javne službe u privatne svrhe jeste jednaka korupciji, pa ako se ova država i njeni organi istinski žele boriti protiv korupcije, kao što to deklarativno svaki dan izjavljuju, neka se onda i bore.

"Međutim, kada se ta borba primakne vratima onih malih 'miševa', a da i ne dođe do onih velikih, već tada nastaje problem", kazao je na kraju Bradvica.