Nakon sjednice u Sarajevu
43

Uprava Aluminija pozdravila stav Vlade: Početak procesa prema zdravijoj kompaniji

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Rukovodstvo Aluminija d.d. Mostar pozdravilo je predložene mjere Vlade Federacije BiH o rješavanju problema mostarske kompanije, koje su čelni ljudi Vlade FBiH saopćili nakon današnje sjednice u Sarajevu.

Dražen Pandža, v. d. direktora Aluminija d.d. Mostar, je na hitno sazvanoj konferenciji za medije iznio prvi stav Uprave mostarske kompanije nakon sjednice Vlade Federacije BiH, na kojoj je razmatrana situacija u Aluminiju.

"Moram se zahvaliti Vladi Federacije BiH, preduzeli su jedan veliki korak za početak rješavanja naših problema. Možda neke mjere nisu adekvatne, možda nedostaje mnogo toga, ali ovo je početak procesa prema nekom novom i zdravijem Aluminiju. Mi to svim srcem pozdravljamo", izjavio je Pandža, ponadavši se da će Alminij biti tema i na narednim sjednicama Vlade Federacije BiH.

On je kazao da su prijedlog finansijske konsolidacije već počeli da izrađuju, da pozdravljaju uvođenje revizorske kompanije te da je najbitniji stav da Aluminij treba nastaviti postojati i da se radna mjesta trebaju zadržati.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Raduje nas izjava o mjerama osiguranja snabdijevanja, raduje nas mjera o povećanju proizvodnje, a posebno ono što je kazao ministar (Džindić) o osiguranju snabdijevanja električne energije po konkurentnim cijenama. Mislim da su to historijske rečenice i ključ rješenja problema", kazao je Pandža, dodavši da pozdravljaju predložene mjere internih ušteda i povećanja efikasnosti.

Iskazana je nada da će topli režim rada i očuvanje ćelija biti što je moguće kraće, ali da nisu najbolje shvatili šta vlada pod tim podrazumijeva.

"Postoji mogućnost da se Elektroliza stavi u hibernaciju, ali ona tada ne proizvodi metal, a troši znatan dio električne energije. Idu troškovi, a nema proizvodnje", pojasnio je izvršni direktor Boris Vican.

Nakon saznanja o stavu Vlade Federacije, Uprava mostarske kompanije je već kontaktirala svoje partnere u vezi sa snabdijevanjem električne energije i to bi u narednom periodu trebalo biti normalizirano.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Naglašeno je da postoji mogućnost da kompanija ostane bez drugih sirovina, jer je naglasak u ovom periodu bio na električnoj energiji. Već su napravljene određene metode ušteda u ljevaonici. "Početak rješavanja duga prema Elektroprivredi HZHB je pravi korak prema rješavanju dugovanja prema ostalim vjerovnicima", izjavio je Pandža.

Saopćeno je da postoje pozitivni signali i od Republike Hrvatske, koja je vlasnik 12 posto kompanije te da se može očekivati i njihova podrška.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu raspravljala o problemu Aluminija d.d. Mostar, kojem je većinski vlasnik. Predložene su različite mjere koje bi trebale pomoći mostarskoj kompaniji u prevazilaženju trenutnih problema.