Saznaje Klix.ba
25

Upitna linija iz Tuzle ka Istanbulu zbog lošeg odziva putnika, moguća potpuna suspenzija

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Grčka aviokompanija Lumiwings suspendovala je trenutnu prodaju avionskih karata za letove na liniji Tuzla – Istabul i obratno. Kako je potvrđeno za Klix.ba, razlog je izuzetno loš odziv putnika, a upitno je i poslijetanje prvog aviona koji je planiran za 5. mart ove godine.
Aviokompanija Lumiwings nedavno je dobila dozvolu Turske za uspostavu letova iz Tuzle ka Istanbulu, a polijetanje prvog aviona planirano je za 5. mart ove godine. Međutim, to je upitno zbog veoma lošeg odziva putnika. To je i razlog za trenutnom suspenzijom prodaje avionskih karata.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, za planiranih okvirno 15 linija dosad je prodato svega 120 karata, zbog čega se trenutno razmišlja o potpunoj suspenziji planiranih letova do 31. marta ove godine.

S druge strane, kako je Klix.ba ranije otkrio, grčka aviokompanija za prva dva mjeseca ove godine nije ostvarila rezultat koji je planiran na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

"Januar i februar općenito nisu popularni mjeseci za letove, ali Lumiwings nijedan let nije otkazao. Avion je uspješno operirao, a odziv putnika je mogao biti znatno bolji. On nije bio onakav kakvim se očekivalo i kakvim su svi parametri pokazivali od interesovanja putnika. Destinacija ka Stockholmu, koju smo mi imali i ranije u proteklom periodu je imala najlošiji odziv putnika, ali i sve one nove koje smo uveli nisu na zadovoljavajućem nivou", kazao je ranije za Klix.ba direktor tuzlanskog aerodroma Dževad Halilčević.

Inače, Lumiwings je od Tuzlanskog kantona dobio subvenciju u iznosu od dva i po miliona konvertibilnih maraka. Ova aviokompanija ocijenjena je najpovoljnijom na javnom pozivu, a u decembru prošle godine, kada su i uspostavili poslovanje iz Tuzle, ostvarili su prilično dobar rezultat, koji je obećavao kvalitetno poslovanje u 2024. godini.