Obrazložili reakciju
15

Ukrajina podnijela tužbu protiv Poljske, Slovačke i Mađarske zbog sankcija na žitarice

S. Š.
Ukrajinsko žito iz kijevske regije (Foto: EPA-EFE)
Ukrajinsko žito iz kijevske regije (Foto: EPA-EFE)
Ukrajina je pokrenula sudski postupak protiv Poljske, Mađarske i Slovačke zbog njihovih jednostranih zabrana izvoza žitarica, uz obrazloženje da to smatra "kršenjem njihovih međunarodnih obaveza".
"Za nas je fundamentalno važno da dokažemo da pojedine države članice ne mogu zabraniti uvoz ukrajinske robe. Zato podnosimo tužbe protiv njih," rekla je Julia Sviridenko, prva potpredsjednica ukrajinske vlade u svojoj izjavi.

Potom, istaknula je kako se istovremeno nadaju da će ove zemlje ukinuti svoja ograničenja u međuvremenu te da se sama stvar neće morati rješavati na sudu.

Dodaje kako je važna solidarnost i zaštita interesa poljoprivrednika.

Sviridenko je rekla da ukrajinski trgovci već pate od dodatnih troškova transporta i poteškoća u ispunjavanju stranih ugovora.

"Jednostrano djelovanje država članica EU u oblasti trgovine je neprihvatljivo", dodaje se u saopćenju ukrajinske vlade.

Tužba koja je podnijeta u ponedjeljak navečer pred Svjetskom trgovinskom organizacijom, trebalo bi da pokrene "konsultacije" sa tri istočne zemlje.

Podsjetit ćemo, tokom vikenda su Poljska, Slovačka i Mađarska najavile vlastita ograničenja uvoza ukrajinskog žita nakon što je Evropska komisija odlučila ne produžiti svoju zabranu uvoza u pet susjeda Ukrajine u EU.

"Produžit ćemo ovu zabranu uprkos njihovom neslaganju, uprkos neslaganju Evropske komisije", rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki dodajući kako time žele zaštiti interes poljskih farmera.