{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


UIO: Manji prihodi od indirektnih poreza

F
27.8.2013. u 09:30
1
3
UIO: Manji prihodi od indirektnih poreza
1
UIO: Manji prihodi od indirektnih poreza
Zgrada UIO-a
Prihodi od indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini u ovoj godini su u padu - podaci su Odjeljenje za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oprezivanje (UIO).
Naime, na nivou sedam mjeseci naplaćeno je dvije milijarde i 761 milion KM neto prihoda ili 0,9 posto manje u odnosu na isti period 2012.

Prema preliminarnom izvještaju UIO Bosne i Hercegovine, u julu ove godine naplaćeno je 428,4 miliona KM neto prihoda od indirektnih poreza ili 6,2 posto manje nego u istom mjesecu 2012.

Nominalni pad neto kumulativne naplate iznosi 25 miliona KM.

Kumulativni rast zadržan je samo kod akciza, zahvaljujući ekstremnom rastu naplate akciza na uvezene cigarete u junu od 99 posto, a kao rezultat gomilanja zaliha cigareta iz Hrvatske pred ulazak te zemlje u Evropsku uniju.

Budući da cigarete iz Hrvatske drže oko trećinu tržišta cigareta u BiH, a imajući u vidu da je tokom maja i juna 2013. nagomilano zaliha cigareta za tri-četiri mjeseca, u julu je, očekivano, zabilježen snažan pad prihoda od akciza na uvezene cigarete od 44 posto.

U Odjeljenje za makroekonomsku analizu UIOBiH smatraju da je u narednim mjesecima realno očekivati nastavak trendova u naplati akciza na cigarete ispoljenih u julu 2013.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: