Privreda
0

UGDAU-DIF BiH: Stečajna mafija u FBiH ima legitimitet i zato je prisutan strah od stečaja Aluminija

Piše: Er. M.
Aluminiji
Aluminiji
Udruženje građana, dioničara-akcionara i udjeličara u društvima i investicionim fondovima u Bosni i Hercegovine reagovalo je na tekstove portala Klix.ba o pregledu poslovanja mostarskog Aluminija koji je za ovu kompaniju uradila revizorska kuća KPMG.

Uprkos činjenici što Klix.ba nije naveo da Aluminij ide u stečaj nego da se godinama nalazi na putu ka stečaju, Udruženje građana, dioničara-akcionara i udjeličara u društvima i investicionima fondovima u Bosni i Hercegovine odlučilo je da reaguje na nejasno “napadanje” Aluminija koje je uzrokovalo štetu mostarskoj kompaniji.

"Da bismo bili jasniji u našoj reakciji, potrebno je da građani u FBiH saznaju da su u Aluminiju samo tri dioničara tj. struktura vlasništva je: Vlada FBiH – državno vlasništvo od 44 posto, Vlada Republike Hrvatske 12 posto i mali dioničari 44 posto, a trenutno ih ima 2.328. Upravo ova činjenica treba svima, pa i portalu da bude inspiracija da se teži smanjenju tenzija i na svaki drugi način, da se omogući da Aluminij radi i proizvodi upravo onako kako se trudi da radi na čelu sa sadašnjom Upravom Aluminija i direktorom Nikicom Ljubićem“, stoji u reagovanju.

Udrženje dodaje da je Zakon o stečaju u FBiH potpuno jasan, odnosno da je precizirano ko pokreće zahtjev za otvaranje stečaja, ko vodi stečaj, koja je uloga odbora povjerilaca, stečajnog sudije i stečajnog upravnika.

"Jasno nam je, a mislimo da je i vama jasno, da su dosadašnji stečajevi u FBiH gasili firme, a nisu htjeli da se firme spašavaju, odnosno da se firme revitaliziraju, što i jeste osnovni cilj stečaja. Strah od stečaja jeste prisutan upravo zbog navedenih razloga jer “stečajna mafija” koja je na djelu posljednih nekoliko godina u FBiH ima “svoj legitimitet” u FBiH. Za nastanak ovakvih stečajeva, u većini slučajeva u FBiH su zaslužni raniji rukovodioci u upravama i nadzornim odborima i upravo oni žele da proizvedu takvo stanje i u Aluminiju d.d. Mostar“, stoji u reagovanju.

Uprkos činjenici što niko od trenutnih članova Uprave Aluminija nije prozvan u tekstovima o poslovanju Aluminija, Udruženje ističe da je trenutna Uprava u sastavu Nikica Ljubić, Ivan Grle, Tomislav Lovrić I Amar Hadžiomerović otpočela svoju misiju 3. juna 2014. godine i od tog dana pa sve do danas, kako navode, niže samo uspjehe.

Iz Udruženja navode da se uspjesi trenutne Uprave ogledaju u realizaciji zaključenog Sporazuma i 8 Aneksa sa Vladom FBiH i sa JP EZHP Bosne d.d. Mostar, gdje je uz razumijevanje bivšeg ministra Erdala Trhulja i direktora EZHP Nikole Krešića uspješno vraćen dug za potrošenu električnu energiju, zatim u borbi za povrat Samačkog hotela Aluminij, koji, kako navode, Agencija za privatizaciju HNK, želi po svaku cijenu da proda, uspješnoj zaštiti “trećeg dioničara” na način što su vanberzansku cijenu dionica od 10KM/dion. podigli u redovnoj trgovini, na cijenu od 800KM/dion. tj. uspjeli su da formiraju cijenu „tako da su nakupcima – tajkunima “otkinuta krila”, te zaključivanje prvog tromjesečja 2015. godine tromjesečje s 5,6 miliona KM dobiti.

Iz Udruženja traže od mediji da ne spominju riječ „stečaj“ jer navodno time se „ide na ruku zlobnicima, a trenutnoj Upravi stvaraju se bespotrebni problemi“.

„Imena lica koja ste spomenuli u tim člancima kao što su: Mijo Brajković, Ivo Bradvica, Mladen Galić, Željko Boras, Marinko Ivanović, Ante Rezić, Bruno Čale i Josip Đogić, to ste dobro uradili i na tome treba da se baziraju informacije o Aluminiju, a nikako da se spominje kobni – zloćudni stečaj jer zlobnicima idete “na ruku”, a trenutna Uprava ima zbog toga bespotrebnih problema“, stoji u reagovanju.

Podsjećamo, Klix.ba je u dva navrata objavio pregled strogo povjerljivog poslovanja Aluminija koji je ova kompanija naručila od revizorske kuće KPMG.

Prema izvještaju, Aluminij je 2014. godinu završio s 213,8 miliona KM što uključuje oko 120,8 miliona KM duga prema Elektroprivredi HZHB i 67,3 miliona KM duga prema kreditnim institucijama. Konstatovano je da u 2015. godini dospjeva dodatnih 111 miliona KM duga, te da je poslovanje Aluminija neefikasno i neprofitabilno, odnosno da je kompanija prezadužena i da nije u mogućnosti vraćati dospjele finansijske obaveze. U pregledu poslovanja stoji i da je većina bankovnih računa Aluminija blokirana.

Nikica Ljubić nakon preuzimanja funkcije direktora Aluminija nije negirao postojanje duga od nevjerovatnih 213,8 miliona KM nakon pisanja portala Klix.ba. Također, niko iz Aluminija nije negirao tvrdnje iznesene iz revizorskog izvještaja.